Samenwerking vervoerders en gemeenten werkt tegen agressie

Een nauwere samenwerking tussen gemeenten, regionale vervoerders, openbaar ministerie en politie werkt het beste om agressie in het openbaar vervoer tegen te gaan. Dat zegt Ben Dwars, directeur van vervoersmaatschappij Veolia Brabant. Veolia heeft maandag 12 maart hiertoe een convenant in Breda ondertekend.

Aanleiding voor het aanpakken van agressie tegen buschauffeurs in Breda zijn de zogeheten ‘Happy Hours’ op vrijdagmiddag in de binnenstad van Breda.

Overlast

In veel horecagelegenheden geldt dan een Happy Hour waar voor zeer weinig geld alcohol kan worden gekocht. Met name jongeren maken hier veel gebruik van, wat in de vroege avonduren weer tot veel overlast leidt in de bussen naar omliggende gemeenten.

Schakelen

Met het sluiten van het convenant en het instellen van extra stewards heeft Veolia deze overlast al voor een groot deel aan banden weten te legen. De vervoerder kan nu veel sneller schakelen met de politie als er zich problemen voordoen.

Dwars:”Ook zal er meer in overleg gebeuren. Stel, de politie wil passagiers in de bus fouilleren en wij denken dat dat onverstandig is, dan zal er eerder naar ons worden geluisterd.”

Zero-Tolerance

Dat het convenant zijn vruchten afwerpt blijkt uit eerdere ervaringen in andere Brabantse steden. “In Tilburg zijn we in 2008 hetzelfde project opgestart en daar heeft het geleid tot aanzienlijk minder problemen. “zegt Dwars. “We willen een zero-tolerance beleid toepassen maar zijn ook realistisch dat we niet alles kunnen voorkomen. Belangrijk is dat onze chauffeurs en onze klanten zich veilig voelen.”

De bedoeling is dat het convenant als voorbeeld dient voor andere steden in het land waar zich dezelfde problemen voordoen.

Lees ook: Veolia gaat agressie tegen buschauffeurs aanpakken

Fred Kramer

 

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Samenwerking vervoerders en gemeenten werkt tegen agressie | OVPro.nl

Samenwerking vervoerders en gemeenten werkt tegen agressie

Een nauwere samenwerking tussen gemeenten, regionale vervoerders, openbaar ministerie en politie werkt het beste om agressie in het openbaar vervoer tegen te gaan. Dat zegt Ben Dwars, directeur van vervoersmaatschappij Veolia Brabant. Veolia heeft maandag 12 maart hiertoe een convenant in Breda ondertekend.

Aanleiding voor het aanpakken van agressie tegen buschauffeurs in Breda zijn de zogeheten ‘Happy Hours’ op vrijdagmiddag in de binnenstad van Breda.

Overlast

In veel horecagelegenheden geldt dan een Happy Hour waar voor zeer weinig geld alcohol kan worden gekocht. Met name jongeren maken hier veel gebruik van, wat in de vroege avonduren weer tot veel overlast leidt in de bussen naar omliggende gemeenten.

Schakelen

Met het sluiten van het convenant en het instellen van extra stewards heeft Veolia deze overlast al voor een groot deel aan banden weten te legen. De vervoerder kan nu veel sneller schakelen met de politie als er zich problemen voordoen.

Dwars:”Ook zal er meer in overleg gebeuren. Stel, de politie wil passagiers in de bus fouilleren en wij denken dat dat onverstandig is, dan zal er eerder naar ons worden geluisterd.”

Zero-Tolerance

Dat het convenant zijn vruchten afwerpt blijkt uit eerdere ervaringen in andere Brabantse steden. “In Tilburg zijn we in 2008 hetzelfde project opgestart en daar heeft het geleid tot aanzienlijk minder problemen. “zegt Dwars. “We willen een zero-tolerance beleid toepassen maar zijn ook realistisch dat we niet alles kunnen voorkomen. Belangrijk is dat onze chauffeurs en onze klanten zich veilig voelen.”

De bedoeling is dat het convenant als voorbeeld dient voor andere steden in het land waar zich dezelfde problemen voordoen.

Lees ook: Veolia gaat agressie tegen buschauffeurs aanpakken

Fred Kramer

 

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.