GVB Amsterdam, bus

Vervoersbedrijf GVB boekt winst over 2011

GVB Amsterdam, bus
GVB heeft 2011 afgesloten met een nettowinst van 36,8 miljoen euro. Het resultaat overtreft de verwachtingen van het vervoersbedrijf in Amsterdam.

De positieve cijfers zijn toe te schrijven aan een vijfjarig kostenreductieprogramma en een hogere opbrengst van de kaartverkoop. Bovendien ontving GVB een bonus van 2,5 miljoen euro van de Stadsregio Amsterdam wegens goede vervoersprestaties. Het vervoersbedrijf sloot daarmee de concessieperiode 2006-2011 positief af.

Kostenverlaging

GVB heeft in de periode 2006-2011 ingezet op het verlagen van kosten. Dit bereikte het bedrijf door een daling van het aantal fte’s, verdere verlaging van overheadkosten en productiviteitsverbetering. Zo werd een lager arbeidsverzuim gestimuleerd en effectievere roosters ingezet. Daarnaast zijn de kosten van inkoop van materialen en facilitaire diensten verlaagd.

GVB verwacht over de huidige concessie 2012-2014 minder winst te kunnen boeken. Het vervoersbedrijf ontvangt in deze periode jaarlijks 50 miljoen euro minder subsidie van de stadsregio Amsterdam.

Bezuinigingen opvangenDe 15 miljoen euro winst die GVB in 2011 heeft behaald door een hogere kaartopbrengst wordt door de Stadsregio Amsterdam in 2012-2014 benut om de bezuinigen van het Rijk op het openbaar vervoer op te vangen.De hogere kaartopbrengst vloeit voort uit minder zwartrijders, een betere verdeling van reizigersopbrengsten door de OV-chipkaart en een reizigersgroei van twee procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.