Volvo 7700, elektrische bus

Den Bosch test elektrische bus Volvo 7700

Volvo 7700, elektrische busIn Den Bosch loopt een test met de elektrische Volvo 7700. Deze bus met een lengte van 12 meter laadt via inductie bij de bushalte snel en draadloos op. De bus is geleverd en gebouwd door Bluekens Truck en Bus.

De bus stoot door de elektrische aandrijving geen uitlaatgassen uit en is de bus veel stiller. Groene stroom zorgt er voor dat de bus ook klimaatneutraal is. De bus gaat rijden van het Transferium de Pettelaar naar de Parade.

Verbetering luchtkwaliteit

De elektrische bus is bedoeld om een bijdrage te leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit in  Den Bosch. Het project levert veel waardevolle informatie op over de gevolgen van elektrisch aangedreven bussen zoals financiële en technische haalbaarheid en de organisatie van elektrisch rijden voor het openbaar vervoer.

In Den Bosch rijden al drie kleine elektrische busjes in de binnenstad. Deze busjes laden
 ‘s nachts op met een kabel en stekker. Om een grotere bus elektrisch te laten rijden zijn veel meer batterijen nodig. Dat zou de bus duur en zwaar maken.

Testprogramma

Door bij het in- en uitstappen van reizigers telkens snel en krachtig bij te laden met inductie, kan de bus met een beperkt aantal accu’s toch de normale dienstregeling rijden. De bus is gebouwd met bestaande technieken. Nieuw is dat deze technieken nu in een bus van 12 meter zijn samengebracht.

Op dit moment loopt er een intensief testprogramma uitgevoerd waarbij zowel in de garage als op de weg tests worden uitgevoerd. 

Zodra het testprogramma is afgerond, gaat de bus ook in de dienstregeling rijden en kunnen passagiers de bus ook uitproberen. In binnen- en buitenland is al veel aandacht voor het project.

Volgende aanbesteding

Aan de hand van de ervaringen zal worden bekeken hoe meer bussen kunnen worden ingezet. Daarbij wordt als eerste gekeken naar de transferiumlijnen. De provincie Noord-Brabant gebruikt de ervaringen bij de volgende aanbesteding van het openbaar vervoer.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Den Bosch test elektrische bus Volvo 7700”

Arnaud van der Sluis|19.09.12|13:55

voor meer informatie over dit systeem kijk op http://www.proov.nl

Ch'rell TheShredder|10.07.14|23:12

en nu rijd ie al bijna een half jaar niet meer in Den Bosch.
de oplaad punten bij de halte in het asfalt ook weg gegooid geld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Den Bosch test elektrische bus Volvo 7700 | OVPro.nl
Volvo 7700, elektrische bus

Den Bosch test elektrische bus Volvo 7700In Den Bosch loopt een test met de elektrische Volvo 7700. Deze bus met een lengte van 12 meter laadt via inductie bij de bushalte snel en draadloos op. De bus is geleverd en gebouwd door Bluekens Truck en Bus.

De bus stoot door de elektrische aandrijving geen uitlaatgassen uit en is de bus veel stiller. Groene stroom zorgt er voor dat de bus ook klimaatneutraal is. De bus gaat rijden van het Transferium de Pettelaar naar de Parade.

Verbetering luchtkwaliteit

De elektrische bus is bedoeld om een bijdrage te leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit in  Den Bosch. Het project levert veel waardevolle informatie op over de gevolgen van elektrisch aangedreven bussen zoals financiële en technische haalbaarheid en de organisatie van elektrisch rijden voor het openbaar vervoer.

In Den Bosch rijden al drie kleine elektrische busjes in de binnenstad. Deze busjes laden
 ‘s nachts op met een kabel en stekker. Om een grotere bus elektrisch te laten rijden zijn veel meer batterijen nodig. Dat zou de bus duur en zwaar maken.

Testprogramma

Door bij het in- en uitstappen van reizigers telkens snel en krachtig bij te laden met inductie, kan de bus met een beperkt aantal accu’s toch de normale dienstregeling rijden. De bus is gebouwd met bestaande technieken. Nieuw is dat deze technieken nu in een bus van 12 meter zijn samengebracht.

Op dit moment loopt er een intensief testprogramma uitgevoerd waarbij zowel in de garage als op de weg tests worden uitgevoerd. 

Zodra het testprogramma is afgerond, gaat de bus ook in de dienstregeling rijden en kunnen passagiers de bus ook uitproberen. In binnen- en buitenland is al veel aandacht voor het project.

Volgende aanbesteding

Aan de hand van de ervaringen zal worden bekeken hoe meer bussen kunnen worden ingezet. Daarbij wordt als eerste gekeken naar de transferiumlijnen. De provincie Noord-Brabant gebruikt de ervaringen bij de volgende aanbesteding van het openbaar vervoer.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Den Bosch test elektrische bus Volvo 7700”

Arnaud van der Sluis|19.09.12|13:55

voor meer informatie over dit systeem kijk op http://www.proov.nl

Ch'rell TheShredder|10.07.14|23:12

en nu rijd ie al bijna een half jaar niet meer in Den Bosch.
de oplaad punten bij de halte in het asfalt ook weg gegooid geld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.