Gratis OV goed voor gezondheid ouderen

Gratis reizen voor ouderen levert voordelen op voor de gezondheid. Dat heeft een Brits onderzoek uitgewezen. 

De wetenschappers onderzochten de effecten van de National Bus Pass die in 2006 in Engeland werd geïntroduceerd. Met deze pas kunnen ouderen boven de 60 jaar gratis met lokale bussen reizen.

Doordat ouderen gratis met bus kunnen reizen, steeg het gebruik van het openbaar vervoer door ouderen aanzienlijk. Ouderen mogen met de buspas buiten de spits en in vakantieperioden vrij reizen. Het blijvend aanbieden van gratis openbaar vervoer aan ouderen staat op dit moment wel in discussie in Engeland vanwege bezuinigingen.

Meer beweging

Het onderzoek wijst uit dat ouderen die met de bus reizen, veel meer bewegen. Vaak wandelen of fietsen zij naar de bushalte. Daardoor hebben zij een gezondere levensstijl. Dat geldt voor alle sociaal-economische groepen.

De gemeente Eindhoven besloot in november 2012 het gratis openbaar vervoer voor ouderen met een jaar te verlengen. In Amsterdam kunnen ouderen met een minimuminkomen vanaf begin 2014 in de daluren en de weekenden gratis reizen. Naast voordelen voor de gezondheid zorgt dit ook dat ouderen minder vereenzamen.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gratis OV goed voor gezondheid ouderen | OVPro.nl

Gratis OV goed voor gezondheid ouderen

Gratis reizen voor ouderen levert voordelen op voor de gezondheid. Dat heeft een Brits onderzoek uitgewezen. 

De wetenschappers onderzochten de effecten van de National Bus Pass die in 2006 in Engeland werd geïntroduceerd. Met deze pas kunnen ouderen boven de 60 jaar gratis met lokale bussen reizen.

Doordat ouderen gratis met bus kunnen reizen, steeg het gebruik van het openbaar vervoer door ouderen aanzienlijk. Ouderen mogen met de buspas buiten de spits en in vakantieperioden vrij reizen. Het blijvend aanbieden van gratis openbaar vervoer aan ouderen staat op dit moment wel in discussie in Engeland vanwege bezuinigingen.

Meer beweging

Het onderzoek wijst uit dat ouderen die met de bus reizen, veel meer bewegen. Vaak wandelen of fietsen zij naar de bushalte. Daardoor hebben zij een gezondere levensstijl. Dat geldt voor alle sociaal-economische groepen.

De gemeente Eindhoven besloot in november 2012 het gratis openbaar vervoer voor ouderen met een jaar te verlengen. In Amsterdam kunnen ouderen met een minimuminkomen vanaf begin 2014 in de daluren en de weekenden gratis reizen. Naast voordelen voor de gezondheid zorgt dit ook dat ouderen minder vereenzamen.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.