reizigers, schiphol, trein

Grote verschuiving in OV-markt door Rijksoverheid

reizigers, schiphol, trein


NS regelt vanaf 2014 niet langer de mobiliteitskaarten voor de rijksoverheid. Het spoorbedrijf is de opdracht verloren via een Europese aanbesteding. Mobility Mixx gaat vanaf 1 januari 2014 de uitgifte en het beheer van ongeveer 50.000 tot 100.000 kaarthouders verzorgen. Het is voor het eerst dat de rijksoverheid de opdracht voor mobiliteitskaarten en bijbehorende services door een ander bedrijf dan de NS laat uitvoeren. 
”Dit is een grote verschuiving in de OV-markt”, zegt directeur Corina de Jongh van kennisplatform Railforum.

Mobility Mixx regelt zakelijke reizen voor medewerkers van de rijksoverheid en verzorgt de bijbehorende administratie en dienstverlening. Daaronder valt ook de klachtafhandeling naar vervoerders toe. Reizigers moeten bij vragen of klachten vaak door een woud van regels banen bij de verschillende vervoerders. Mobility Mixx regelt dit nu voor de ambtenaren.

Nieuwe spelers

De Jongh verwacht dat de komende tijd meer nieuwe spelers de OV-markt zullen betreden met oplossingen voor reizigers. Een voorbeeld is volgens haar al het initiatief van de website www.ov-chipkaart-kopen.nl waarop het mogelijk is om een “kant en klare” OV-chipkaart te bestellen. Dit bespaart de reizigers veel administratieve rompslomp.

Volgens De Jongh is dit een wijze les voor vervoerders die denken ze wel een paar jaar kunnen wachten met het bieden van oplossingen aan de reiziger, zoals bijvoorbeeld het realiseren van één loket voor de OV-chipkaart. “Als je als branche een gat laat vallen, dan is de kans groot dat een andere partij daar in springt. Ik hoop dat dit een wake-up call voor de NS is en dat ze nu de nodige verbeteringen gaat doorvoeren. Ook hoop ik dat het andere vervoerders aanspoort om sneller met oplossingen voor reizigers te komen.”

Vervoersbehoefte

“Wat ik zo leuk vind is dat een partij als Mobility Mixx die al jaren hard aan de weg timmert, nu zo’n grote opdracht heeft binnengehaald. Ik gun hun het succes, want zij zijn vernieuwers in deze branche”, aldus De Jongh.

De vervoersbehoefte van medewerkers van de overheid is de laatste jaren sterk veranderd. Zij reizen niet meer traditioneel van punt A naar B. Bovendien blijkt dat hun reisgedrag van veel variabelen afhankelijk is. Die variëren bijvoorbeeld van thuiswerken tot dagelijks wisselende reisbestemmingen. Bovendien worden er afhankelijk van de bestemming diverse vervoerswijzen en faciliteiten gebruikt.

Aanbesteding

In de aanbesteding stonden gemak voor de reiziger, beheersing en vermindering van de kosten van mobiliteit, flexibiliteit, een duurzame bedrijfsvoering en het voldoen aan arbeidsvoorwaarden van de medewerkers centraal. Mobility Mixx kreeg de opdracht omdat het bedrijf over het geheel gezien het beste scoorde op het gebied van dienstverlening voor zowel de werkgever als de werknemer.

Directeur Paul Wessels van Mobility Mixx: “We zijn ontzettend trots op deze gunning en gaan de komende tijd keihard aan de slag om de uitrol van alle kaarten voor medewerkers van het Rijk mogelijk te maken.”

Marieke van Gompel

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Grote verschuiving in OV-markt door Rijksoverheid”

Joep Dickhaut|24.09.13|21:44

Wat ik in deze deal zie is dat er weer een belangrijke stap gezet is in de richting van de integrale benadering van mobiliteit. Niet auto-gericht, niet OV- of fietsgericht maar bestemmingsgericht. En dat de overheid hierbij een early adapter is.

En een verschuiving zie ik niet, laat staan een grote.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.