Syntustrein

Foute berekening DRU’s kost Syntus aanbesteding

Syntustrein

Door een rekenfout heeft vervoersbedrijf Syntus zichzelf buitenspel gezet bij de concessie IJsselmond. Het aantal dienstregelingsuren (DRU’s) dat de vervoerder had opgegeven, was niet overeenkomstig de regels van het Bestek. Daardoor hebben de concessieverleners het bod van Syntus van de hand gewezen. Het bezwaar dat het vervoersbedrijf tegen dit oordeel heeft gemaakt, is vervolgens verworpen door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB).

De fout die Syntus had gemaakt, was dat het bedrijf de tijd dat een voertuig stilstaat bij overstappunten niet had meegeteld. Een onjuist besluit, bleek later. De tijd bij de overstappunten, mits korter dan twee minuten, had wel moeten worden meegenomen volgens het Bestek.

Uurprijs

Daar kwam nog bij dat de prijs per DRU te laag was. De minumumprijs was 110 euro per dienstregelingsuur. Als de tijd bij de overstappunten was meegeteld, was het aantal uren omhoog gegaan en dus het bedrag per uur omlaag. Ook daarom werd de bieding van Syntus afgewezen.

De vervoerder had daarnaast een bezwaarschrift ingediend bij de provincies Overijssel en Flevoland. Na het besluit van het CBB heeft Syntus besloten om die bezwaren in te trekken. De concessie voor het vervoer in de regio IJsselmond is uiteindelijk gegaan naar OV Regio IJsselmond, een dochter van vervoerder Connexxion.

Kritiek

Op de hele gang van zaken bij de aanbesteding van de concessie kwam meer kritiek. Zo zou Connexxion als enige inzicht hebben gehad in recente reizigerstellingen. Daarnaast zouden tijdens de aanbestedingsprocedure de ervaringseisen zijn gewijzigd. Ook dit zou uitsluitend bekend zijn geweest bij Connexxion.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.