VDL, Citea Electric

VDL start proef met elektrisch stadsvervoer in Münster

VDL Bus and Coach is een project ter bevordering van het gebruik van elektrische bussen in Europa gestart naar de Duitse stad Münster. De busfabrikant gaat daar een pilot starten met vier elektrische bussen. Het gaat om de Citea Electric, een 12 meter lange bus die plaats biedt aan circa 85 personen. Aan het eind van lijn 14, die ongeveer 12 kilometer lang is, bevinden zich snellaadstations van maximaal 500 kW, die de batterijen van de bus in 5 tot 7 minuten kunnen opladen.

Het proefproject in Münster is een van de onderdelen van het in januari gestarte project Zero Emission Urban Bus System (ZeEUS), een Europees project ter bevordering van het gebruik van elektrische bussen in Europa. Aan het project doen veertig partners mee, variërend van ondernemingen voor openbaar vervoer tot overheidsinstanties, busfabrikanten, universiteiten en energiemaatschappijen, zo meldt het Technisch Weekblad.

Proeven

In acht Europese steden, waaronder Barcelona, Bonn, London en Stockholm worden proeven uitgevoerd met elektrische bussen met verschillende aandrijfsystemen en oplaadtechnieken voor elektrische bussen. Daarbij gaat het onder meer om snelladen, inductief laden, snelladen met behulp van een bovenleiding en opslag in accu’s van nanomateriaal.

Alex de Jong, manager Public Transport van VDL Bus & Coach: “Deze nieuw ontwikkelde bussen hebben een betrekkelijk kleine batterij van circa 85 kWh. Het opladen van de batterijen aan het begin en het eind van lijn 14 gebeurt vrij snel, en met een volle batterij kunnen de bussen weer minimaal een uur rijden. Vooruitlopend hierop leveren we in Münster voor een lokaal Duits project eveneens een Citea Electric. Beide projecten zijn voor deze stad een opstap naar de inzet van een grote vloot elektrische bussen.”

Presentatie

Met de elektrische bussen zijn tot nu toe alleen demonstratieritten uitgevoerd. VDL presenteerde de bus in juni vorig jaar als eerste op het UITP-congres in Genève. De resultaten van het ZeEUS project moet leiden tot het ontwikkelen van richtlijnen, hulpmiddelen en concepten voor standaardisatie van elektrische bussystemen in stedelijk gebied.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

VDL start proef met elektrisch stadsvervoer in Münster | OVPro.nl
VDL, Citea Electric

VDL start proef met elektrisch stadsvervoer in Münster

VDL Bus and Coach is een project ter bevordering van het gebruik van elektrische bussen in Europa gestart naar de Duitse stad Münster. De busfabrikant gaat daar een pilot starten met vier elektrische bussen. Het gaat om de Citea Electric, een 12 meter lange bus die plaats biedt aan circa 85 personen. Aan het eind van lijn 14, die ongeveer 12 kilometer lang is, bevinden zich snellaadstations van maximaal 500 kW, die de batterijen van de bus in 5 tot 7 minuten kunnen opladen.

Het proefproject in Münster is een van de onderdelen van het in januari gestarte project Zero Emission Urban Bus System (ZeEUS), een Europees project ter bevordering van het gebruik van elektrische bussen in Europa. Aan het project doen veertig partners mee, variërend van ondernemingen voor openbaar vervoer tot overheidsinstanties, busfabrikanten, universiteiten en energiemaatschappijen, zo meldt het Technisch Weekblad.

Proeven

In acht Europese steden, waaronder Barcelona, Bonn, London en Stockholm worden proeven uitgevoerd met elektrische bussen met verschillende aandrijfsystemen en oplaadtechnieken voor elektrische bussen. Daarbij gaat het onder meer om snelladen, inductief laden, snelladen met behulp van een bovenleiding en opslag in accu’s van nanomateriaal.

Alex de Jong, manager Public Transport van VDL Bus & Coach: “Deze nieuw ontwikkelde bussen hebben een betrekkelijk kleine batterij van circa 85 kWh. Het opladen van de batterijen aan het begin en het eind van lijn 14 gebeurt vrij snel, en met een volle batterij kunnen de bussen weer minimaal een uur rijden. Vooruitlopend hierop leveren we in Münster voor een lokaal Duits project eveneens een Citea Electric. Beide projecten zijn voor deze stad een opstap naar de inzet van een grote vloot elektrische bussen.”

Presentatie

Met de elektrische bussen zijn tot nu toe alleen demonstratieritten uitgevoerd. VDL presenteerde de bus in juni vorig jaar als eerste op het UITP-congres in Genève. De resultaten van het ZeEUS project moet leiden tot het ontwikkelen van richtlijnen, hulpmiddelen en concepten voor standaardisatie van elektrische bussystemen in stedelijk gebied.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.