VDL Citea, bus, Berlijn

VDL gaat 236 stadsbussen leveren aan Berlijn

VDL Citea, bus, Berlijn

Busfabrikant VDL gaat ruim 236 Euro 6-bussen leveren aan de stad Berlijn. Dat is een kwart van het totale aantal bussen dat door Berlijn rijdt. Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) heeft de gunning van de Europese aanbesteding aan de Nederlandse bussenbouwer toegekend. De levering van de 236 Citea’s LLE vindt verspreid over de jaren 2014-2017 plaats. BVG en VDL Bus and Coach hebben een raamcontract afgesloten met de optie om twee jaar te verlengen.

BVG voerde twee jaar geleden al succesvolle praktijktests uit met twee VDL Citea’s LLE-120 in het stadsvervoer in Berlijn. Bij de VDL-bussen met een lichtgewicht-constructie ligt de focus op vermindering van het brandstofverbruik. De Citea LLE heeft een gewicht van ongeveer negen ton. Volgens de ervaringen van BVG tot 20 procent minder diesel dan vergelijkbare bussen. Daarnaast zou het voertuig per jaar zo’n 18 ton minder schadelijke stoffen uitstoten. Daarnaast zou de emmissie stikstofoxiden 95 procent lager zijn in vergelijking met andere dieselbussen.

Stadsvervoer Berlijn

“Dit is de grootste opdracht ooit voor VDL Bus and Coach Deutschland. Het maakt duidelijk dat ook een Light Low Entry-model uitstekend is opgewassen tegen de zware omstandigheden in het stadsverkeer van Berlijn”, aldus Boris Höltermann, manager openbaar vervoer van VDL Bus and Coach Deutschland.

BVG exploiteert het openbaar vervoer-netwerk in Berlijn en omgeving. Dagelijks worden meer dan 1.300 bussen ingezet, die samen jaarlijks ongeveer 937 miljoen passagiers naar hun bestemming brengen. Daarmee is de Berliner Verkehrsbetriebe de grootste exploitant van stadsbussen in het Duitstalige gebied (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.