R-net breidt uit naar provincie Zuid-Holland

In de provincie Zuid-Holland kunnen reizigers vanaf maandag gebruikmaken van R-net-bussen. De aftrap werd gegeven door gedeputeerde Ingrid de Bondt en directeur Techniek van Arriva Nederland Ietze van der Meer. Buslijn 400 tussen Leiden en Zoetermeer is de eerste lijn die onder het keurmerk rijdt. Doelstelling is om met R-net in de gehele Randstad frequent, stipt en comfortabel vervoer te bieden. In Zuid-Holland worden de komende jaren op nog acht andere verbindingen met R-net gestart. Ook in Noord-Holland en Flevoland wordt het netwerk uitgebreid.

“Hier reizen veel scholieren en forenzen en die krijgen nu met R-net meer reiscomfort én een snelle betrouwbare verbinding”, aldus gedeputeerde voor Verkeer en Vervoer in Zuid-Holland Ingrid de Bondt over de lijn tussen Leiden en Zoetermeer. ”De R-net-bus heeft voorrang op ander verkeer en we hebben een aantal infrastructurele doorstromingsmaatregelen genomen. De komende jaren breidt het merk zich uit over Zuid-Holland. De buslijn Leiden – Zoetermeer is een mooie eerste stap.”

Dienstregeling

De eerste R-net-bus in Zuid-Holland is met de nieuwe dienstregeling in gebruik genomen. Arriva verzorgt de ritten op dit traject, met bussen die qua uiterlijk en comfort zijn aangepast aan de eisen van het merk. Dat houdt onder andere in dat de verbindingen zijn voorzien van gratis wifi, luxe stoelen, wegklapbare arm- en voetsteunen, individueel regelbare klimaatregeling, een laag geluidsniveau in het voertuig, meer beenruimte en usb-aansluitingen om bijvoorbeeld smartphones op te laden.

Alle haltes die de bussen van R-net tussen Leiden en Zoetermeer aandoen zijn de afgelopen periode vernieuwd: ze hebben duurzaam meubilair, duidelijke en actuele reizigersinformatie en gebruiksvriendelijke fietsenstallingen. De haltes zijn toegankelijk, ruim en hebben dezelfde herkenbare rood-grijze kleurkenmerken als de bussen.

Pilot

Bij twee van de nieuwe haltes voert R-net momenteel een pilot uit voor het opwekken van energie: de daken van de abri’s zijn voorzien van zonnepanelen. De stroom wordt teruggegeven aan het elektriciteitsnet. Daarnaast zijn er oplaadpunten voor e-bikes.

R-net is een kwaliteitskeurmerk voor het openbaar vervoer en garandeert reizigers comfortabel, frequent en betrouwbaar openbaar vervoer. Sinds drie jaar rijdt R-net in de provincies Noord-Holland en Flevoland. Hiermee werken overheden en vervoerders samen aan een bereikbare Randstad. Soortgelijk vervoer wordt aangeboden op de volgenden trajecten:

  • Alphen aan den Rijn – Schiphol
  • Rotterdam Zuidplein – Dirksland
  • Noordwijk – Schiphol
  • Leiden – Katwijk – Noordwijk.

Er komen twee R-net-treinverbindingen tussen Dordrecht – Geldermalsen en Alphen aan den Rijn – Gouda en in het volgende decennium volgen nog de busverbindingen Leiden – Leiderdorp en Gouda – Schoonhoven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.