Rechtbank, rechter

Connexxion dreigt met rechtszaak wegens exploitatieverlies veerpont

Vervoerder Connexxion stapt mogelijk naar de rechter om een compensatie van de gemeente Zwartewaterland af te dwingen. Het vervoersbedrijf heeft de afgelopen jaren flinke kosten gemaakt voor de exploitatie van de veerpont tussen Genemuiden en Zwartsluis en wil hiervoor een vergoeding van de lokale overheid. De gemeente kan een rechtsgang voorkomen door akkoord te gaan met een compensatiebedrag van 75.000 euro voor geleden exploitatieverliezen. Als die vergoeding uitblijft, volgt waarschijnlijk een claim van honderdduizenden euro’s.

De vervoerder zou de afgelopen jaren flink in de buidel hebben moeten tasten voor de veerpont. Daarom wil Connexxion dat de lokale overheid financieel bijspringt. Verantwoordelijk wethouder Arie Speksnijder is van plan om de 75.000 euro te betalen, maar heeft daarvoor de goedkeuring nodig van de gemeenteraad. Deze spreekt donderdag 19 februari over de kwestie.

Claim

Als de gemeente niet over de brug komt, pakt Connexxion een eerder ingediende claim weer op. Over de jaren 2007 tot en met 2009 wil de vervoerder namelijk een compensatie van 500.000 euro. Daarbovenop komt waarschijnlijk een claim van enkele tonnen over de periode 2010-2014.

De gemeente loopt daarom volgens Speksnijder een fors financieel risico als de raad niet akkoord gaat. ”In ieder geval een risico dat vele malen groter is dan de afgesproken afkoopsom van 75.000 euro”, aldus de wethouder in een brief aan de gemeenteraad.

Risico

”Hoewel wij van mening zijn dat de financiële claim onterecht is, is het financieel risico dat wij lopen wel een reëel risico”, vervolgt hij. ”Immers, de huidige overeenkomst biedt een juridische basis voor de claim.”

Connexxion verzorgt de veerdienst over het Zwarte Water vanaf 2006 en heeft inmiddels besloten om daar per 1 april mee te stoppen. Nautisch vervoer past niet meer bij de kernactiviteiten van het bedrijf. Veerpont Genemuiden BV neemt het stokje over. De oprichters van dat bedrijf exploiteren ook de veerponten bij Olst en Wijhe.

Tarieven

De nieuwe exploitant gaat de vaartijden verruimen en de tarieven verlagen. Tevens wil het een proef starten met vervoer op zondag in de wintermaanden. Eventuele verdere uitbreiding van de diensten behoort tot de mogelijkheden.

Tom van Gurp

Lees ook: Connexxion wil veerdienst Genemuiden van de hand doen

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “Connexxion dreigt met rechtszaak wegens exploitatieverlies veerpont”

Ricardo Boulanger|18.02.15|12:24

Begrijp ik nu dat ze na hun inversteringen zelf besloten hebben toch deze activiteiten af te stoten en dan komen aankloppen voor compensatie voor die investeringen?

Paul Lamote|19.02.15|17:28

@Ricardo Boulanger De veerdienst was zwaar verliesgevend en de gemeente zou volgens contract voor die verliezen moeten opdraaien (exploitierisico lag bij de gemeente). Omdat de gemeente denkt dat andere particuliere exploitanten het goedkoper kunnen en omdat CXX niet meer geinteresseerd was in vervoer over water is toen in overleg besloten het contracct met CXX te beeindigen waarbij is afgepsroken dat CXX compensatie zou krijgen voor de gemaakte langere termijn kosten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Connexxion dreigt met rechtszaak wegens exploitatieverlies veerpont | OVPro.nl
Rechtbank, rechter

Connexxion dreigt met rechtszaak wegens exploitatieverlies veerpont

Vervoerder Connexxion stapt mogelijk naar de rechter om een compensatie van de gemeente Zwartewaterland af te dwingen. Het vervoersbedrijf heeft de afgelopen jaren flinke kosten gemaakt voor de exploitatie van de veerpont tussen Genemuiden en Zwartsluis en wil hiervoor een vergoeding van de lokale overheid. De gemeente kan een rechtsgang voorkomen door akkoord te gaan met een compensatiebedrag van 75.000 euro voor geleden exploitatieverliezen. Als die vergoeding uitblijft, volgt waarschijnlijk een claim van honderdduizenden euro’s.

De vervoerder zou de afgelopen jaren flink in de buidel hebben moeten tasten voor de veerpont. Daarom wil Connexxion dat de lokale overheid financieel bijspringt. Verantwoordelijk wethouder Arie Speksnijder is van plan om de 75.000 euro te betalen, maar heeft daarvoor de goedkeuring nodig van de gemeenteraad. Deze spreekt donderdag 19 februari over de kwestie.

Claim

Als de gemeente niet over de brug komt, pakt Connexxion een eerder ingediende claim weer op. Over de jaren 2007 tot en met 2009 wil de vervoerder namelijk een compensatie van 500.000 euro. Daarbovenop komt waarschijnlijk een claim van enkele tonnen over de periode 2010-2014.

De gemeente loopt daarom volgens Speksnijder een fors financieel risico als de raad niet akkoord gaat. ”In ieder geval een risico dat vele malen groter is dan de afgesproken afkoopsom van 75.000 euro”, aldus de wethouder in een brief aan de gemeenteraad.

Risico

”Hoewel wij van mening zijn dat de financiële claim onterecht is, is het financieel risico dat wij lopen wel een reëel risico”, vervolgt hij. ”Immers, de huidige overeenkomst biedt een juridische basis voor de claim.”

Connexxion verzorgt de veerdienst over het Zwarte Water vanaf 2006 en heeft inmiddels besloten om daar per 1 april mee te stoppen. Nautisch vervoer past niet meer bij de kernactiviteiten van het bedrijf. Veerpont Genemuiden BV neemt het stokje over. De oprichters van dat bedrijf exploiteren ook de veerponten bij Olst en Wijhe.

Tarieven

De nieuwe exploitant gaat de vaartijden verruimen en de tarieven verlagen. Tevens wil het een proef starten met vervoer op zondag in de wintermaanden. Eventuele verdere uitbreiding van de diensten behoort tot de mogelijkheden.

Tom van Gurp

Lees ook: Connexxion wil veerdienst Genemuiden van de hand doen

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “Connexxion dreigt met rechtszaak wegens exploitatieverlies veerpont”

Ricardo Boulanger|18.02.15|12:24

Begrijp ik nu dat ze na hun inversteringen zelf besloten hebben toch deze activiteiten af te stoten en dan komen aankloppen voor compensatie voor die investeringen?

Paul Lamote|19.02.15|17:28

@Ricardo Boulanger De veerdienst was zwaar verliesgevend en de gemeente zou volgens contract voor die verliezen moeten opdraaien (exploitierisico lag bij de gemeente). Omdat de gemeente denkt dat andere particuliere exploitanten het goedkoper kunnen en omdat CXX niet meer geinteresseerd was in vervoer over water is toen in overleg besloten het contracct met CXX te beeindigen waarbij is afgepsroken dat CXX compensatie zou krijgen voor de gemaakte langere termijn kosten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.