Aanbesteding nieuwe concessie ZO-Friesland en Waddeneilanden op 27 oktober 2015

De aanbestedingsprocedure voor het openbaar vervoer in het concessiegebied Zuidoost-Friesland en de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling en Ameland (ZOWAD) gaat op 27 oktober van start. Dat betekent dat vervoerbedrijven zich vanaf die datum kunnen inschrijven voor de nieuwe concessie, die ingaat vanaf 11 december 2016. De gunning heeft een looptijd van vier jaar, met de mogelijkheid tot een eenmalige verlenging van twee jaar.

Het concessiegebied bestaat uit de gemeentes Achtkarspelen, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Weststellingwerf, Heerenveen, Tytsjerksteradiel (deze laatste twee gedeeltelijk), Vlieland, Terschelling en Ameland. De huidige concessies voor deze drie Waddeneilanden lopen pas op 31 december 2016 af. Het budget voor de gunning is ruim 12 miljoen euro. De concessie loopt tot het einde van het dienstregelingsjaar 2020, met verlenging is dat dus 2022.

Elektrisch vervoer

De provincie gaat inschrijvingen hoger beoordelen naarmate gewone bussen vaker en langer gaan rijden dan geëist (195.000 dienstregelinguren). Ook moeten kleine kernen zoveel mogelijk bereikbaar blijven, maar zegt de provincie ‘kosteneffectieve’ oplossingen te accepteren. Dat betekent bijvoorbeeld vrijwilligers op de buurtbussen.

Het busvoervoer op de Waddeneilanden moet bij voorkeur volledig elektrisch zijn. Momenteel rijden alleen op Schiermonnikoog elektrische bussen. Daarnaast wordt gekeken naar de duurzaamheid van het overige vervoer en het algehele comfort. Punten kunnen gescoord worden wanneer er bijvoorbeeld wifi aanwezig is, USB-aansluitingen en stopcontacten.

Opstappers

Op kleinere lijnen ziet de provincie brood in buurt- of belbussen die alleen rijden wanneer er vraag naar is. Het opnemen van zogenaamde Opstappers in het aanbod is verplicht: deze brengen reizigers van en naar grotere lijnhaltes op momenten en plaatsen waarop het reguliere OV niet rijdt.

Overigens wil de gemeente Ameland al het openbaar vervoer op het eiland per 1 januari 2018 gratis maken. Inschrijvers moeten daar rekening mee houden, net als een beoogde invoering van de OV-chipkaart op de Waddeneilanden, die daar nog niet wordt gebruikt. Op 8 december 2015 maakt de provincie Friesland haar keuze bekend, waarna er nog een bezwaartermijn van zes weken loopt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “Aanbesteding nieuwe concessie ZO-Friesland en Waddeneilanden op 27 oktober 2015”

Michiel|23.08.15|15:18

De partij die met Mercedes Integro bussen met airco/USB/WiFi gaat rijden op alle lijnen mag wat mij betreft de concessie winnen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.