Provincie Noord-Brabant wil open source DRIS-panelen

De provincie Noord-Brabant wil een nieuwe open source-inrichting hebben voor 48 dynamische reisinformatiesystemen (DRIS) op zogeheten ‘tophaltes’ in Tilburg, Goirle en Dongen. Bedrijven kunnen zich vanaf deze week officieel inschrijven voor de klus. Het gaat om de hard- en software van de palen, niet om de installaties zelf. Op 8 september sluit de inschrijfperiode.

De drie functies van het infosysteem (halte, dashboard en distributie) moeten volledig los van elkaar kunnen werken en zoveel mogelijk open source zijn, zodat het in principe mogelijk wordt afzonderlijke systemen te updaten of te vervangen zonder vast te zitten aan één standaard of de diensten van één bedrijf.

Open source

Het systeem mag slechts één verbinding maken met GOVI, de leverancier van de reisgegevens, omdat de server van deze leverancier niet is ontworpen om rechtstreeks informatie te verstrekken aan grote aantallen individuele haltesystemen. Daarom is een distributiefunctie nodig die de gegevens vanuit de dataleverancier verdeelt naar de haltesystemen en gegevens van de haltesystemen verzamelt en weer doorgeeft.

De haltefunctie moet de bestaande displays aansturen en binnenkomende gegevens vertalen naar gestandaardiseerde informatie voor de reizigers. Daarvoor is een lokale halteprocessor nodig die ingebouwd wordt in de bestaande displays. Verder is er geen verbouwing nodig van de schermen. De dashboardfunctie is alleen bedoeld voor beheerders die diagnostische informatie moeten opvragen en de status controleren.

Beheer en onderhoud

Bij de gunning hoort ook het beheer en onderhoud van het systeem voor een periode van acht jaar. Dat komt mede doordat de provincie behalve de DRIS-palen bij de tophaltes ook zo’n 130 displays bij losse haltes en knooppunten in beheer heeft. Omdat het contract voor dit systeem in 2019 afloopt, wil de provincie deze haltes mogelijk onder hetzelfde distributie- en haltefunctie brengen als de tophaltes. Het gaat dan om vier jaar plus vier jaar optioneel.

De uiterste datum van inschrijving is 8 september 2015 voor 14:00 uur. Toewijzing van de opdracht gebeurt op basis van economisch meest voordelige inschrijving.

Bekijk de aankondiging van de opdracht.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Provincie Noord-Brabant wil open source DRIS-panelen | OVPro.nl

Provincie Noord-Brabant wil open source DRIS-panelen

De provincie Noord-Brabant wil een nieuwe open source-inrichting hebben voor 48 dynamische reisinformatiesystemen (DRIS) op zogeheten ’tophaltes’ in Tilburg, Goirle en Dongen. Bedrijven kunnen zich vanaf deze week officieel inschrijven voor de klus. Het gaat om de hard- en software van de palen, niet om de installaties zelf. Op 8 september sluit de inschrijfperiode.

De drie functies van het infosysteem (halte, dashboard en distributie) moeten volledig los van elkaar kunnen werken en zoveel mogelijk open source zijn, zodat het in principe mogelijk wordt afzonderlijke systemen te updaten of te vervangen zonder vast te zitten aan één standaard of de diensten van één bedrijf.

Open source

Het systeem mag slechts één verbinding maken met GOVI, de leverancier van de reisgegevens, omdat de server van deze leverancier niet is ontworpen om rechtstreeks informatie te verstrekken aan grote aantallen individuele haltesystemen. Daarom is een distributiefunctie nodig die de gegevens vanuit de dataleverancier verdeelt naar de haltesystemen en gegevens van de haltesystemen verzamelt en weer doorgeeft.

De haltefunctie moet de bestaande displays aansturen en binnenkomende gegevens vertalen naar gestandaardiseerde informatie voor de reizigers. Daarvoor is een lokale halteprocessor nodig die ingebouwd wordt in de bestaande displays. Verder is er geen verbouwing nodig van de schermen. De dashboardfunctie is alleen bedoeld voor beheerders die diagnostische informatie moeten opvragen en de status controleren.

Beheer en onderhoud

Bij de gunning hoort ook het beheer en onderhoud van het systeem voor een periode van acht jaar. Dat komt mede doordat de provincie behalve de DRIS-palen bij de tophaltes ook zo’n 130 displays bij losse haltes en knooppunten in beheer heeft. Omdat het contract voor dit systeem in 2019 afloopt, wil de provincie deze haltes mogelijk onder hetzelfde distributie- en haltefunctie brengen als de tophaltes. Het gaat dan om vier jaar plus vier jaar optioneel.

De uiterste datum van inschrijving is 8 september 2015 voor 14:00 uur. Toewijzing van de opdracht gebeurt op basis van economisch meest voordelige inschrijving.

Bekijk de aankondiging van de opdracht.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.