Vlaamse busmaatschappij De Lijn breidt vloot uit met 76 bussen

De Vlaamse busvervoerder De Lijn breidt het wagenpark uit met 76 bussen van busbouwer VDL Bus & Coach. De bussen gaan vanaf 2016 door Vlaanderen rijden. De bestelling omvat 67 Citea’s SLE en 9 Citea’s SLFA. Eerder leverde VDL al 120 hybride stadsbussen aan De Lijn. Met deze nieuwe order is 17 miljoen euro gemoeid.

Daarnaast is er voor de busbouwer vooruitzicht op een uitbreiding van de nieuwe order met nog eens 121 Citea’s SLE en 10 rijschoolbussen, Citea’s SLE met een tweede set pedalen voor de rij-instructeur. De bussen komen uit de fabriek in Roeselare, de fabriek waar de Citea’s voor De Lijn worden geproduceerd.

De 67 Citea’s SLE zijn bussen met een lagevloerconstructie bij de in- en uitstapdeur. Daardoor kunnen rolstoelgebruikers en passagiers met kinderwagens gemakkelijk instappen. Ook airconditioning zorgt voor extra reiscomfort. De Citea’s SLE voor De Lijn hebben een lengte van 12 meter en bieden plaats aan 110 personen (37 zitplaatsen en 73 staanplaatsen).

Gelede bussen

De negen Citea’s SLFA zijn gelede bussen met een lengte van 18 meter. De voertuigen zijn uitgevoerd met 47 zitplaatsen en 114 staanplaatsen. Ook bij dit model maakt de lagevloerconstructie de instap makkelijker. Dit geldt zowel voor het voorste gedeelte van de bus als voor het gedeelte na de geleding.

In het gedeelte voor de geleding is een groot platform voorzien dat tegelijkertijd plaats biedt aan een rolstoel en aan een kinderwagen. Bij de inrichting van de Citea SLFA is veel aandacht besteed aan de doorstroming van en naar de in- en uitstapdeuren. Ook in dit model bus is airconditioning aanwezig.

Verbetering

De nieuwe bussen zijn volgens De Lijn een verbetering voor onder meer het brandstofverbruik, de milieu-impact, de toegankelijkheid en het comfort. Zo verbruiken de bussen 22 procent minder diesel dan de bussen die ze vervangen, wat zorgt voor een besparing van 535.000 liter diesel en een reductie van de CO2 van 1.429 ton. Na de ingebruikname van de Citea’s is de vloot van De Lijn voor 90 procent rolstoeltoegankelijk. Nu is dat nog 77 procent. Het aandeel bussen met airconditioning stijgt met de nieuwe voertuigen tot driekwart.

Het is niet de enige slag die VDL onlangs heeft geslagen. Het bedrijf mag 35 buurtbussen leveren aan vervoerder Syntus. Deze worden ingezet in de concessiegebieden Midden-Overijssel en de Veluwe. Ook in Duitsland scoorde VDL: in Berlijn gaan vanaf oktober dubbeldekkerbussen van het bedrijf rijden. VDL Bus & Coach is onderdeel van VDL Groep. Het moederbedrijf telt ruim 10.400 medewerkers verspreid over 19 landen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.