Chauffeurs van Connexxion staken in Hoogeveen en Meppel

De chauffeurs van de stadsdienst Hoogeveen en Meppel rijden woensdag niet. De veertien betrokken chauffeurs protesteren omdat voor hen ontslag dreigt, waarna ze een nieuw contract kunnen tekenen tegen minder uren en slechtere arbeidsvoorwaarden. Connexxion heeft ondertussen toegezegd dat de chauffeurs niet ontslagen worden.

Volgens de FNV beloofde Connexxion eerder dat de chauffeurs geen last zouden ondervinden van de afschaffing van deze stadsdiensten, maar op dinsdag hoorde het FNV een ander verhaal. “We gaan pas weer rijden wanneer we een gesprek aan kunnen gaan met Connexxion waarin we helderheid krijgen”, zo vertelt Martijn Mulder van de FNV desgevraagd.

Contracten

Het is al anderhalf jaar bekend dat deze stadsdiensten per 14 december opgeheven worden, maar de chauffeurs kregen te horen dat er geen ontslagen zouden vallen. Nu bleek echter dat alle chauffeurs ontslagen zouden worden en hierna de mogelijkheid zouden krijgen om een nieuw contract te tekenen. Volgens de FNV krijgen de chauffeurs in die nieuwe contracten minder uren en één chauffeur moet gaan rijden voor het taxi-onderdeel. Die cao biedt slechtere voorwaardes dan de cao voor buschauffeurs.

De afgeschafte stadsdienst zal worden vervangen door andere projecten om openbaar vervoer in deze steden aan te bieden. De gemeente wil onder andere met vrijwillige chauffeurs gaan werken.”Daarvan zijn beroepschauffeurs de dupe”, aldus Mulder. De FNV vreest dat er meer projecten gaan komen waarbij beroepschauffeurs vervangen worden door vrijwilligers.

Connexxion

Het overleg tussen de vakbonden en Connexxion over de toekomst van deze chauffeurs is in volle gang. De ontslagen zijn van tafel en de busvervoerder praat met de chauffeurs om ervoor te zorgen dat zij allemaal hun uren kunnen behouden. “Er worden geen contracten eenzijdig opengebroken”, vertelt Hendri Beltman, woordvoerder van Connexxion. “De onderhandelingen zijn nog bezig, dus de staking was erg prematuur.”

Connexxion hoopt dat de chauffeurs snel weer aan het werk gaan. De FNV zegde op woensdagochtend al toe de staking te beëindigen nadat ze een verheldering zouden krijgen over de toekomst van de chauffeurs. “We willen van Connexxion een bevredigend antwoord krijgen over de toekomst”, zegt Mulder. “Dus geen ontslag voor de chauffeurs en hetzelfde contract. We moeten toch een keer voor onszelf kiezen.”

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.