Inchecken, OV-chippaal, OV-chipkaart

Boetebedrag voor zwartrijders omhoog naar 50 euro

Het boetebedrag voor zwartrijders stijgt volgend jaar van 35 euro naar 50 euro. Dit heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu bepaald in overleg met het NOVB. De staatssecretaris hoopt met deze verhoging het aantal zwartrijders in het openbaar vervoer te verminderen. 

Dit nieuwe boetebedrag is vastgesteld in overleg met de vervoerders en de decentrale overheden in het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB). Naar verwachting moeten zwartrijders vanaf april 2016 de hogere boete gaan betalen.

Coulanceregeling

Het verhogen van het boetebedrag moet een hogere sociale veiligheid in het openbaar vervoer teweeg brengen. De meeste incidenten in het OV worden veroorzaakt door zwartrijders. Naast een verhoging van het boetebedrag, hebben de staatssecretaris en het NOVB ook besloten om de coulanceregeling voor onbewuste zwartrijders uit te breiden.

Naast zwartrijders die bewust onbetaald gebruikmaken van het OV, zijn er namelijk ook reizigers die per ongeluk vergeten in te checken. Hoewel het NOVB stelt dat het inchecken van cruciaal belang is voor het verhogen van de dienstverlening, worden reizigers met een vooraf afgekocht landelijk reisrecht met meer coulance behandeld door de vervoerders.

Abonnement

Deze coulanceregeling geldt voor reizigers die gebruikmaken van een OV-jaarabonnement/OV-vrij, het NS-abonnement Altijd Vrij, Weekend Vrij en Dal Vrij gedurende de weekenddagen, een studentenreisproduct, een netabonnement en Kids Vrij. Deze reizigers hebben namelijk hun reis vooraf al afgekocht.

NS verleent onbeperkt coulance aan reizigers die niet inchecken. De andere vervoerders verlenen maximaal driemaal per jaar coulance aan reizigers die vergeten in te checken. Mochten reizigers met deze abonnementen hierna nog steeds vergeten in te checken, moeten ze wel de boete van 50 euro betalen. Dit bedrag is overigens minder dan de voormalige staatssecretaris Wilma Mansveld vorig jaar voorstelde. Zij wilde het boetebedrag van 35 euro verdubbelen naar 70 euro.

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Boetebedrag voor zwartrijders omhoog naar 50 euro”

Frans van Landre|19.03.16|11:10

Coulance voor een iem. met ’n afgekocht reisrecht is onzinnig. Als iem. aantoonbaar betaald heeft is daarmee de kous af. Het gaat om het nakomen van de betaalverplichting. Correct betaald hebben, niet meer, niet minder. Dat is het enig doorslaggevende. Andere overwegingen, doen er niet toe!

Frans van Landre|19.03.16|11:18

Niet inchecken hoeft niet op een boete te stuiten. Als maar voldaan werd aan het betalen van de vervoerprijs. Artikel 48 op grond waarvan een boete kan worden toegekend is een vervolg op Artikel 47 waarin het inchecken verplicht wordt gesteld aan reizigers die nog moeten betalen. Abonnementhouders die reeds betaald hebben vallen buiten de werking van Artikel 47 & 48 Besluit personenvervoer 2000.

Frans van Landre|19.03.16|11:23

WET

In artikel 70 lid 1 Wet Personenvervoer 2000 staat dat het verboden is zonder geldig vervoerbewijs gebruik te maken van het openbaar vervoer.

BESLUIT

De uitwerking van Artikel 70 lid 1 (Wpb 2000) vindt u in het Besluit Personenvervoer 2000 artikel 44.
De reiziger (op saldo of met abonnement) is bij het begin van zijn vervoer een vervoerprijs verschuldigd overeenkomstig het daarvoor verschuldigde tarief.

Wordt aantoonbaar voldaan aan de vereisten dan geen boete meer!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Boetebedrag voor zwartrijders omhoog naar 50 euro | OVPro.nl
Inchecken, OV-chippaal, OV-chipkaart

Boetebedrag voor zwartrijders omhoog naar 50 euro

Het boetebedrag voor zwartrijders stijgt volgend jaar van 35 euro naar 50 euro. Dit heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu bepaald in overleg met het NOVB. De staatssecretaris hoopt met deze verhoging het aantal zwartrijders in het openbaar vervoer te verminderen. 

Dit nieuwe boetebedrag is vastgesteld in overleg met de vervoerders en de decentrale overheden in het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB). Naar verwachting moeten zwartrijders vanaf april 2016 de hogere boete gaan betalen.

Coulanceregeling

Het verhogen van het boetebedrag moet een hogere sociale veiligheid in het openbaar vervoer teweeg brengen. De meeste incidenten in het OV worden veroorzaakt door zwartrijders. Naast een verhoging van het boetebedrag, hebben de staatssecretaris en het NOVB ook besloten om de coulanceregeling voor onbewuste zwartrijders uit te breiden.

Naast zwartrijders die bewust onbetaald gebruikmaken van het OV, zijn er namelijk ook reizigers die per ongeluk vergeten in te checken. Hoewel het NOVB stelt dat het inchecken van cruciaal belang is voor het verhogen van de dienstverlening, worden reizigers met een vooraf afgekocht landelijk reisrecht met meer coulance behandeld door de vervoerders.

Abonnement

Deze coulanceregeling geldt voor reizigers die gebruikmaken van een OV-jaarabonnement/OV-vrij, het NS-abonnement Altijd Vrij, Weekend Vrij en Dal Vrij gedurende de weekenddagen, een studentenreisproduct, een netabonnement en Kids Vrij. Deze reizigers hebben namelijk hun reis vooraf al afgekocht.

NS verleent onbeperkt coulance aan reizigers die niet inchecken. De andere vervoerders verlenen maximaal driemaal per jaar coulance aan reizigers die vergeten in te checken. Mochten reizigers met deze abonnementen hierna nog steeds vergeten in te checken, moeten ze wel de boete van 50 euro betalen. Dit bedrag is overigens minder dan de voormalige staatssecretaris Wilma Mansveld vorig jaar voorstelde. Zij wilde het boetebedrag van 35 euro verdubbelen naar 70 euro.

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Boetebedrag voor zwartrijders omhoog naar 50 euro”

Frans van Landre|19.03.16|11:10

Coulance voor een iem. met ’n afgekocht reisrecht is onzinnig. Als iem. aantoonbaar betaald heeft is daarmee de kous af. Het gaat om het nakomen van de betaalverplichting. Correct betaald hebben, niet meer, niet minder. Dat is het enig doorslaggevende. Andere overwegingen, doen er niet toe!

Frans van Landre|19.03.16|11:18

Niet inchecken hoeft niet op een boete te stuiten. Als maar voldaan werd aan het betalen van de vervoerprijs. Artikel 48 op grond waarvan een boete kan worden toegekend is een vervolg op Artikel 47 waarin het inchecken verplicht wordt gesteld aan reizigers die nog moeten betalen. Abonnementhouders die reeds betaald hebben vallen buiten de werking van Artikel 47 & 48 Besluit personenvervoer 2000.

Frans van Landre|19.03.16|11:23

WET

In artikel 70 lid 1 Wet Personenvervoer 2000 staat dat het verboden is zonder geldig vervoerbewijs gebruik te maken van het openbaar vervoer.

BESLUIT

De uitwerking van Artikel 70 lid 1 (Wpb 2000) vindt u in het Besluit Personenvervoer 2000 artikel 44.
De reiziger (op saldo of met abonnement) is bij het begin van zijn vervoer een vervoerprijs verschuldigd overeenkomstig het daarvoor verschuldigde tarief.

Wordt aantoonbaar voldaan aan de vereisten dan geen boete meer!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.