Arriva wil reizigers met pinpas laten betalen in de bus

Vervoerder Arriva bereidt een proef voor met een zogenaamde Driver Console, een apparaat met een multifunctionele kaartlezer, waarmee OV-chipkaarten én bankkaarten gelezen kunnen worden. Door deze kaartlezer kunnen passagiers bij één apparaat zowel met een OV-chipkaart als met een pinpas hun reis afrekenen. Arriva hoopt dat deze proef eraan bijdraagt dat contant geld zo spoedig mogelijk uit de bus geweerd wordt, om de kans op overvallen zo klein mogelijk te maken. 

De Driver Console is een verkoop- en service-ondersteunend systeem, dat het kaartenplankje van de chauffeur moet gaan vervangen. Een ticketprinter in de bus verstrekt de vervoerbewijzen aan de reiziger, die meteen kunnen worden afgestempeld door de buschauffeur. Nu bussen van Arriva in een week tijd al drie keer zijn overvallen, zou de vervoerder graag zien dat reizigers zonder OV-chipkaart, niet langer alleen met contact geld de reis kunnen betalen. Wel moet Arriva contant geld blijven accepteren, omdat dit een geldig betaalmiddel is.

Overvallen bus

Arriva zegt de afgelopen overvallen onacceptabel te vinden. “Vandaar dat we ons hard maken om zo snel mogelijk al het cash uit onze bussen te halen, zodat het zinloos is om een bus te overvallen waarmee onze mensen bij de plichtsgetrouwe uitvoering van hun werk in gevaar worden gebracht”, aldus de vervoerder.

Overigens zijn de overvallen in bussen geen probleem dat louter bij Arriva speelt. Nadat verschillende bussen van GVB in Amsterdam-Noord werden overvallen, stopte de Amsterdamse stadsvervoerder GVB met de verkoop van dagkaarten in de bus en ook Connexxion-bussen zijn in de afgelopen weken met overvallen geconfronteerd. “Na jarenlange betrekkelijke rust is er de laatste tijd een opvallende stijging van het aantal overvallen op buschauffeurs”, vertelt Rover-voorzitter Arriën Kruyt. “De publiciteit brengt kennelijk andere boefjes op het idee om chauffeurs te bedreigen.”

Kiosken

Kruty is van mening dat vervoerders eerder na hadden moeten denken over de mogelijkheden voor reizigers zonder OV-chipkaarten. Toeristen, incidentele reizigers zonder OV-chipkaart of reizigers met een te laag saldo, moeten nu wel een kaartje in de bus kopen. Daardoor hebben bussen altijd contant geld bij zich en worden buschauffeurs een relatief gemakkelijk slachtoffer voor overvallen. “In andere landen zijn buiten de bus kaartjes te koop in winkels, hotels, automaten of kiosken. In Nederland nauwelijks. De OV-chipkaart zou alle problemen oplossen. Niet dus.”

Volgens Arriva is het voorlopig echter nog geen optie om kaartjes in kiosken buiten de bus te verkopen. Het kaartje wordt nu enkel verkocht in de bus, zodat het meteen gestempeld kan worden en er geen problemen kunnen ontstaan met de geldigheid van dit kaartje. Wel zegt Arriva te gaan onderzoeken of het mogelijk is om verkooppunten buiten de bus mogelijk te maken.

Proef Gouda

Al enkele maanden geleden – voordat de overvallen op OV-bussen een groot probleem werd – begon Arriva al met een proef waarbij mensen in de bus konden pinnen. In Gouda en Alpen aan de Rijn laat de vervoerder reizigers pinnen en contactloos betalen in verschillende bussen. Het pinbonnetje van de reiziger geldt dan als vervoersbewijs en wordt ook door de buschauffeur afgestempeld.

De proef duurt nog tot 30 april, maar is nog volgens Arriva al een groot succes. “Reizigers maken al veel gebruik van deze nieuwe betaalmogelijkheid en we zien een stijgende lijn.” Verder is Arriva ook betrokken bij de landelijke coöperatie die nieuwe betaalmanieren in het OV test. Een week geleden begon bij HTM een proef om reizigers met hun bankpas te laten betalen in de tram.

Deze proef verschilt van de proef die Arriva uitvoert in Gouda en Alphen aan de Rijn. Reizigers die in- en uitchecken in de HTM-trams kunnen alleen maar contactloos betalen. Volgens HTM kan er niet op de normale manier gepind worden, omdat alleen met de snelheid van contactloos betalen de snelheid en doorloop gegarandeerd kon worden die nodig is in het OV. Bij Arriva kan dit wel.

Samenwerking andere partijen

Hoewel Arriva in de coöperatie betrokken is die nieuwe manieren voor betalen in het OV onderzoekt, is er nog geen speciaal overleg geweest tussen de verschillende vervoerders om snel maatregelen te bedenken waarmee contant geld uit de bus geweerd kan worden. Wel heeft Arriva al overlegd met andere betrokken partijen, zoals de provincie Noord-Brabant, de politie, de vakbonden en de reizigersorganisaties.

De partijen hebben samen gekeken naar mogelijke maatregelen hoe de aanvallen op bussen voorkomen kunnen worden. Arriva-directeur Anne Hettinga: “Het overleg met de vakbonden is constructief verlopen en heeft er toe geleid dat we samen met alle betrokkenen versneld maatregelen gaan oppakken en uitvoeren. Volgende week is er een vervolgoverleg waarin wij ons plan van aanpak gezamenlijk verder bespreken.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.