Volvo gaat volledig inzetten op elektrische en hybride OV-bussen

Busbouwer Volvo wil in de nabije toekomst stoppen met de verkoop van dieselbussen en zich volledig richten op de bouw van elektrische, hybride en elektrische hybride bussen. “Diesel is in de toekomst niet langer de dominante brandstof”, aldus Ulf Magnusson, Senior Vice President Business Region Europe van Volvo Bus. “Daarom gaan wij ons volledig richten op energiezuinige elektrische en hybride OV-bussen.”

Een precieze datum waarop Volvo stopt met de verkoop van dieselbussen is nu nog niet bekend. Maar die datum ligt niet heel ver in de toekomst, zo stelt Magnusson. “We moeten van de publieke plaats een plek maken waar mensen graag verblijven en rijden met schone OV-bussen draagt daaraan bij. Daarom hebben we de beslissing genomen om ons niet langer te richten op diesel of op gas.”

Toekomst stad

De busbouwer vindt dit een belangrijke, maar onvermijdelijke beslissing die nodig is om steden leefbaar te houden. De komende jaren zal het aantal steden en het inwoneraantal in deze steden flink stijgen. De verwachting is volgens Volvo dat tweederde van de totale wereldbevolking in 2060 in een stad woont. Nu is dat nog vijftig procent. Daardoor groeit de druk op natuurlijke grondstoffen en op de luchtkwaliteit.

Volvo wil zich daarom op vier verschillende sleutelwoorden voor het OV gaan richten, namelijk duurzaam, stil, betrouwbaar en gemakkelijk. De nieuwe elektrische, elektrisch hybride en hybride bussen voldoen aan deze vier eisen en zijn bovendien relatief goedkoop omdat ze erg lang meegaan. De busbouwer is niet van plan in te zetten op andere alternatieve brandstoffen zoals aardgas of waterstof. “Wij geloven in de toekomst van elektriciteit”, aldus Magnusson.

Zorgen vervoerders

Ook vervoerders lijken interesse te hebben in volledig elektrisch vervoer. Bij een rondvraag merkte Volvo dat vervoerders zich zorgen maken over de toekomst van de brandstoffen, over inzetbaarheid van de huidige voertuigen, over de prestaties van de chauffeur, toekomstige technologieën en de tevredenheid van de passagiers.

Gewoonlijk wordt nog gesteld dat het elektrische vervoer nog niet voldoende bewezen is, waardoor de aanschaf van elektrische voertuigen riskant lijkt. Maar volgens Volvo geeft het vervoerders vertrouwen in de techniek, dat de busbouwer het zelf aandurft om volledig in te zetten op elektrische voertuigen. Magnusson: “Het OV moet zijn rol spelen in het reduceren van impact op het stedelijke milieu en daaraan kan Volvo bijdragen.”

Inge Jacobs

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Volvo gaat volledig inzetten op elektrische en hybride OV-bussen | OVPro.nl