Gratis OV voor ouderen in regio Rotterdam dreigt te verdwijnen

Circa 70.000 ouderen in Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Schiedam en Barendrecht lopen het risico om hun gratis OV-reisproduct kwijt te raken. De Belastingdienst wil dat de gemeenten btw gaan betalen over die verleende diensten, maar volgens de gemeente wordt het in dat geval onhoudbaar om ouderen gratis te laten reizen. Dit zou namelijk een heel hoge kostenpost veroorzaken.

Vroeger waren de gemeenten vrijgesteld van het betalen van btw-belasting over deze verleende diensten, waardoor gemeenten het financieel aankonden om dit reisproduct gratis aan te bieden. Maar volgens het AD wil de Belastingdienst nu de gemeenten alsnog verplichten deze btw te gaan betalen.

RET

De gemeente Capelle aan den IJssel is de eerste gemeente die van de Belastingdienst te horen heeft gekregen dat ze eerste extra belasting moet gaan betalen en verschillende partijen hebben daarom nu al aan de bel getrokken. Volgens de Nico Van Veen, VVD-fractievoorzitter in Capelle aan den IJssel, kan een naheffing van de belastinggelden oplopen tot 750.000 euro, terwijl de gemeente nu jaarlijks ook  550.000 euro aan de RET kwijt is om dit gratis reisproduct af te kopen. “Als we belasting moeten gaan betalen, komt daar dus jaarlijks een paar ton bovenop”, zo meent Van Veen. “Dat zou het einde van de regeling betekenen. Dat kan Capelle aan den IJssel niet betalen.”

Het is nog onduidelijk waarom de Belastingdienst nu wel wil dat de gemeentes over deze diensten belasting betalen. De Belastingdienst zegt later deze week met een toelichting over de btw-regeling te komen. Er bestaat overigens al een compensatieregeling, maar die zou niet gebruikt kunnen worden voor een dienst als het gratis openbaar vervoer. Ook keurde de Belastingdienst onlangs een door Capelle ingediende aftrekpost af, iets waartegen de gemeente bij de rechtbank bezwaar aantekent.

Rotterdam

Als Rotterdam deze naheffing moet betalen, kan het bedrag in de miljoenen euro’s gaan lopen. Die gemeente maakt zich hierover voorlopig nog geen zorgen. Bepaalde lokale politici zijn echter een andere mening toegedaan, omdat ze vrezen dat ouderen niet meer met het OV zullen reizen als het gratis reisproduct wordt afgepakt.

Bestuurslid Elly Smits van de Rotterdamse Ouderenbond: “Veel ouderen hebben slechts AOW, soms aangevuld met een klein pensioentje. Voor hen dreigt het isolement. Zij hebben echt het geld niet om op eigen kosten op reis te gaan.”

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Gratis OV voor ouderen in regio Rotterdam dreigt te verdwijnen”

Erasvinci-Art Walraven|20.05.16|13:14

Het is een schande! Zoals dit ook een schande was met mevrouw Schippers, die op last van de participatie wet verordende, dat wanneer ouderen op andere wijze, dan de thuishulp hulp ontvingen, mevrouw Schippers de ouderen zou gaan korten op hun AOW. Gelukkig heeft Schippers dit besluit ingetrokken, maar de brutaliteit was er wel.

Wim Edelman|24.05.16|12:41

Ik betwijfel of de Belastingdienst destijds vrijstelling heeft gegeven. De betreffende gemeenten hebben feitelijk de vervoerspijs van de ouderen voldaan en daardoor gaat het om een prijssubsidie. En prijssubsidies zijn altijd belast. Dat had iedere belastingdeskundige kunnen vertellen. Het is dus volkomen terecht dat de Belastingdienst nu met een naheffing komt. In perspectief gezien: het gaat om een prijsverhoging van 6%. Dat het gratis reizen daarmee op de tocht staat is natuurlijk onzin.

Bert van den Blink|14.11.16|13:30

Zolang het vrij reizen voor ouderen niet landelijk is, vind ik het terecht dat het vrij reizen voor inwoners van regio Rotterdam verdwijnt. Ik moet ook gewoon betalen voor het vervoer. Het enige waar ik gebruik van kan maken, is de regiotaxi. Ik woon in een klein plaatsje in de buurt van Woerden. Ik heb ook maar aow met een klein pensioen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gratis OV voor ouderen in regio Rotterdam dreigt te verdwijnen | OVPro.nl

Gratis OV voor ouderen in regio Rotterdam dreigt te verdwijnen

Circa 70.000 ouderen in Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Schiedam en Barendrecht lopen het risico om hun gratis OV-reisproduct kwijt te raken. De Belastingdienst wil dat de gemeenten btw gaan betalen over die verleende diensten, maar volgens de gemeente wordt het in dat geval onhoudbaar om ouderen gratis te laten reizen. Dit zou namelijk een heel hoge kostenpost veroorzaken.

Vroeger waren de gemeenten vrijgesteld van het betalen van btw-belasting over deze verleende diensten, waardoor gemeenten het financieel aankonden om dit reisproduct gratis aan te bieden. Maar volgens het AD wil de Belastingdienst nu de gemeenten alsnog verplichten deze btw te gaan betalen.

RET

De gemeente Capelle aan den IJssel is de eerste gemeente die van de Belastingdienst te horen heeft gekregen dat ze eerste extra belasting moet gaan betalen en verschillende partijen hebben daarom nu al aan de bel getrokken. Volgens de Nico Van Veen, VVD-fractievoorzitter in Capelle aan den IJssel, kan een naheffing van de belastinggelden oplopen tot 750.000 euro, terwijl de gemeente nu jaarlijks ook  550.000 euro aan de RET kwijt is om dit gratis reisproduct af te kopen. “Als we belasting moeten gaan betalen, komt daar dus jaarlijks een paar ton bovenop”, zo meent Van Veen. “Dat zou het einde van de regeling betekenen. Dat kan Capelle aan den IJssel niet betalen.”

Het is nog onduidelijk waarom de Belastingdienst nu wel wil dat de gemeentes over deze diensten belasting betalen. De Belastingdienst zegt later deze week met een toelichting over de btw-regeling te komen. Er bestaat overigens al een compensatieregeling, maar die zou niet gebruikt kunnen worden voor een dienst als het gratis openbaar vervoer. Ook keurde de Belastingdienst onlangs een door Capelle ingediende aftrekpost af, iets waartegen de gemeente bij de rechtbank bezwaar aantekent.

Rotterdam

Als Rotterdam deze naheffing moet betalen, kan het bedrag in de miljoenen euro’s gaan lopen. Die gemeente maakt zich hierover voorlopig nog geen zorgen. Bepaalde lokale politici zijn echter een andere mening toegedaan, omdat ze vrezen dat ouderen niet meer met het OV zullen reizen als het gratis reisproduct wordt afgepakt.

Bestuurslid Elly Smits van de Rotterdamse Ouderenbond: “Veel ouderen hebben slechts AOW, soms aangevuld met een klein pensioentje. Voor hen dreigt het isolement. Zij hebben echt het geld niet om op eigen kosten op reis te gaan.”

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Gratis OV voor ouderen in regio Rotterdam dreigt te verdwijnen”

Erasvinci-Art Walraven|20.05.16|13:14

Het is een schande! Zoals dit ook een schande was met mevrouw Schippers, die op last van de participatie wet verordende, dat wanneer ouderen op andere wijze, dan de thuishulp hulp ontvingen, mevrouw Schippers de ouderen zou gaan korten op hun AOW. Gelukkig heeft Schippers dit besluit ingetrokken, maar de brutaliteit was er wel.

Wim Edelman|24.05.16|12:41

Ik betwijfel of de Belastingdienst destijds vrijstelling heeft gegeven. De betreffende gemeenten hebben feitelijk de vervoerspijs van de ouderen voldaan en daardoor gaat het om een prijssubsidie. En prijssubsidies zijn altijd belast. Dat had iedere belastingdeskundige kunnen vertellen. Het is dus volkomen terecht dat de Belastingdienst nu met een naheffing komt. In perspectief gezien: het gaat om een prijsverhoging van 6%. Dat het gratis reizen daarmee op de tocht staat is natuurlijk onzin.

Bert van den Blink|14.11.16|13:30

Zolang het vrij reizen voor ouderen niet landelijk is, vind ik het terecht dat het vrij reizen voor inwoners van regio Rotterdam verdwijnt. Ik moet ook gewoon betalen voor het vervoer. Het enige waar ik gebruik van kan maken, is de regiotaxi. Ik woon in een klein plaatsje in de buurt van Woerden. Ik heb ook maar aow met een klein pensioen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.