De Lijn, Antwerpen, bus, Belgie

Vraag naar OV in Europa voor het eerst weer gegroeid sinds 2008

De Lijn, Antwerpen, bus, Belgie

Het aantal reizen dat in Europa wordt afgelegd met lokale OV-vormen zoals bussen, trams en metro’s, is in 2014 voor het eerst weer boven het niveau uitgekomen van 2008. In 2014 werden er in totaal 57,9 miljard reizen afgelegd, waarvan 49,8 miljard reizen met bus, tram of metro. Dit blijkt uit onderzoek van de UITP. Overigens is die stijging in Nederland nauwelijks op te merken; het aantal reizen dat hier gemiddeld wordt afgelegd door een stedelijke inwoner is lager dan het Europese gemiddelde. 

Het Europese gemiddelde is nu jaarlijks circa 131 reizen per stedelijke inwoner. Dit komt neer op iets minder dan drie reizen per week. Het grootste deel van alle reizen in het OV werd afgelegd in een bus of een trolley, namelijk 55,8 procent. In de metro werd 16,1 procent van de ritten afgelegd en 14,5 procent in de tram. Het restant – ‘slechts’ 13,6 procent – werd afgelegd in treinen.

Stijging

In 2008 werden er nog 49,6 miljard reizen afgelegd met bussen, trams en metro’s. Dit was de piek van een jaarlijkse stijging sinds 2000 – toen er 46,2 miljard OV-ritten werden afgelegd. Nadat in 2008 de economische crisis plaatsvond, daalde het aantal reizen in het OV. Ongeveer vijf jaar lang bleef het gebruik van het lokale OV steken op ongeveer 49 miljard reizen jaar.

De UITP stelt dat het nog maar de vraag is of er echt sprake is van een groei in Europa die in 2015 en komende jaren aan zal blijven. Dit zou namelijk ook een eenmalige uitschieter kunnen zijn. Bovendien is deze groei met name zichtbaar in Frankrijk, Italië, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Deze landen zorgen samen voor een totale groei van het aantal reizen van 600 miljoen.

“Op een gemiddelde werkdag, worden er in het OV ongeveer 185 miljoen passagiers vervoerd, waarbij een stedeling gemiddeld drie keer per week een reis maakt met het OV”, aldus Alain Flausch, de Secretaris-Generaal van de UITP. Hij denkt dat deze groei wellicht toegeschreven kan worden aan een verbetering van de economie of een wisseling naar meer OV. “Het wordt interessant om te zien of deze recente toename een trend zal worden”, aldus Flausch.

Verdubbeling reizen

De vraag per hoofd van de bevolking is flink gegroeid in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, maar in totaal is met name in Brussel de hoogste groei op te merken. Sowieso groeit de vraag naar OV het meeste in de Noord-Europese hoofdsteden. De vraag per hoofd van de bevolking is hier ongeveer 2,5 keer zo hoog als het landelijke gemiddelde.

Terwijl de vraag naar OV per hoofd van de bevolking het meeste groeit in de Noord-Europese landen, groeit het werkelijke aantal reizen per hoofd van de bevolking het meeste in landen in Centraal- en Oost-Europa. Vooral landen die in 2004, 2007 of 2013 zijn toegetreden tot de EU merken dat inwoners vaker in het OV stappen.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.