Syntus voert reisverboden in voor betere sociale veiligheid

Vervoerder Syntus gaat reizigers die zich ernstig misdragen in een bus of trein van Syntus vanaf 1 september een reisverbod opleggen. Door middel van dit reisverbod, kan de vervoerder reizigers weren die zich misdragen. “Invoering van het reisverbod bij andere OV-bedrijven laat zien dat dit een effectief en preventief middel blijkt om onacceptabel gedrag van reizigers tegen te gaan”, aldus Inge Heijna, manager sociale veiligheid bij Syntus.

Het reisverbod kan opgelegd worden aan reizigers die zich agressief of onacceptabel gedragen, of aan notoire zwartrijders en heeft tot doel om de veiligheid voor zowel reizigers als medewerkers te verbeteren. “Zowel onze reizigers als onze medewerkers moeten zich veilig voelen in ons openbaar vervoer”, vertelt Heijna. Volgens Syntus neemt het aantal incidenten af, maar zijn de gevallen die plaatsvinden wel zwaarder.

Sociale veiligheid

Reisverboden dragen bij aan het gevoel van veiligheid, zo heeft Syntus gemerkt bij andere vervoerders die al langer een reisverbod hebben ingevoerd. “Dit draagt bij aan ons doel: een veilige reis”, zo laat de vervoerder weten. Syntus heeft nu pas besloten om het reisverbod in te voeren, omdat de vervoerder eerst de pilot van Arriva wilde afwachten. “De software is heel belangrijk voor het controlesysteem, maar de kinderziektes zijn er nu uit.”

Medewerkers Service & Control van Syntus zijn bevoegd om dergelijke verboden te kunnen opleggen en zij zullen tevens als BOA handhavend optreden bij reisverboden die worden overtreden. Syntus waarschuwt dat bij een overtreding wordt overgegaan tot aanhouding van de reiziger en dat die wordt overgedragen aan de politie. Hiervoor heeft Syntus afspraken gemaakt met de politie en het Openbaar Ministerie.

Boete

De WP2000 maakt het mogelijk voor OV-bedrijven om een verbod op te leggen aan reizigers die zich ernstig misdragen, bijvoorbeeld wanneer ze de chauffeur, conducteur of reizigers bedreigen of uitschelden of wanneer ze fysiek geweld gebruiken. De afgelopen tijd hebben steeds meer vervoerders een reisverbod ingevoerd en het gebruik hiervan uitgebreid. In september vorig jaar breidde de RET het reisverbod nog uit naar alle tramlijnen.

Wanneer een reiziger een reisverbod krijgt opgelegd, mag de reiziger voor een bepaalde periode niet reizen op dat traject in dat specifieke voertuig. Bij Syntus kan dit gaan over de trein of de bus. Hoe lang het verbod duurt, is afhankelijk van de overtreding. Een overtreding van een reisverbod, kan leiden tot een boete van maximaal 3800 euro of een hechtenis van twee maanden.

BusVision, banner

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Syntus voert reisverboden in voor betere sociale veiligheid | OVPro.nl

Syntus voert reisverboden in voor betere sociale veiligheid

Vervoerder Syntus gaat reizigers die zich ernstig misdragen in een bus of trein van Syntus vanaf 1 september een reisverbod opleggen. Door middel van dit reisverbod, kan de vervoerder reizigers weren die zich misdragen. “Invoering van het reisverbod bij andere OV-bedrijven laat zien dat dit een effectief en preventief middel blijkt om onacceptabel gedrag van reizigers tegen te gaan”, aldus Inge Heijna, manager sociale veiligheid bij Syntus.

Het reisverbod kan opgelegd worden aan reizigers die zich agressief of onacceptabel gedragen, of aan notoire zwartrijders en heeft tot doel om de veiligheid voor zowel reizigers als medewerkers te verbeteren. “Zowel onze reizigers als onze medewerkers moeten zich veilig voelen in ons openbaar vervoer”, vertelt Heijna. Volgens Syntus neemt het aantal incidenten af, maar zijn de gevallen die plaatsvinden wel zwaarder.

Sociale veiligheid

Reisverboden dragen bij aan het gevoel van veiligheid, zo heeft Syntus gemerkt bij andere vervoerders die al langer een reisverbod hebben ingevoerd. “Dit draagt bij aan ons doel: een veilige reis”, zo laat de vervoerder weten. Syntus heeft nu pas besloten om het reisverbod in te voeren, omdat de vervoerder eerst de pilot van Arriva wilde afwachten. “De software is heel belangrijk voor het controlesysteem, maar de kinderziektes zijn er nu uit.”

Medewerkers Service & Control van Syntus zijn bevoegd om dergelijke verboden te kunnen opleggen en zij zullen tevens als BOA handhavend optreden bij reisverboden die worden overtreden. Syntus waarschuwt dat bij een overtreding wordt overgegaan tot aanhouding van de reiziger en dat die wordt overgedragen aan de politie. Hiervoor heeft Syntus afspraken gemaakt met de politie en het Openbaar Ministerie.

Boete

De WP2000 maakt het mogelijk voor OV-bedrijven om een verbod op te leggen aan reizigers die zich ernstig misdragen, bijvoorbeeld wanneer ze de chauffeur, conducteur of reizigers bedreigen of uitschelden of wanneer ze fysiek geweld gebruiken. De afgelopen tijd hebben steeds meer vervoerders een reisverbod ingevoerd en het gebruik hiervan uitgebreid. In september vorig jaar breidde de RET het reisverbod nog uit naar alle tramlijnen.

Wanneer een reiziger een reisverbod krijgt opgelegd, mag de reiziger voor een bepaalde periode niet reizen op dat traject in dat specifieke voertuig. Bij Syntus kan dit gaan over de trein of de bus. Hoe lang het verbod duurt, is afhankelijk van de overtreding. Een overtreding van een reisverbod, kan leiden tot een boete van maximaal 3800 euro of een hechtenis van twee maanden.

BusVision, banner

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.