Nachtlijn, U-OV, bus

U-OV accepteert geen contant geld meer op nachtlijnen

De Utrechtse vervoerder U-OV accepteert vanaf zaterdag 3 september geen contante betalingen meer in de bussen die rijden op de verschillende nachtlijnen. Als vervanging hiervoor worden er in de bussen pinapparaten geplaatst. Hiermee is de Utrechtse vervoerder de eerste die in ieder geval op bepaalde lijnen contant geld volledig weert uit de voertuigen. 

Andere vervoerders zijn ook op zoek naar alternatieve betaalmogelijkheden en hebben al eerder pinapparaten geïnstalleerd in de bussen. Zo heeft Arriva in enkele Noord-Brabantse steden pinapparaten in de stadsbussen geplaatst en test Connexxion in Zeeland de Ticketbox, waarmee ook gepind kan worden. Voor deze vervoerders gaat het echter om een aanvullende maatregel; voorlopig is daar nog geen sprake van een volledige afschaf van contant geld. De vrees is dat de volledige afschaffing van contant geld meer agressie zal oproepen.

Veiligheid te vergroten

U-OV heeft er echter voor gekozen om cash meteen volledig uit de bus te weren, omdat de vervoerder zo snel mogelijk van het contante geld in de bus af wil. “Een overgangsperiode betekent dat we gedurende een periode drie betaalmogelijkheden hebben, namelijk het nachtlijnenproduct op de OV-chip, contant en pin”, verklaart Tanja Copal van U-OV deze beslissing. “Bovendien moeten we de reiziger daarna alsnog laten weten dat contant niet meer kan. We gaan daarom in één keer over omdat we met pin een goed alternatief kunnen bieden dat bovendien de sociale veiligheid verhoogt.”

Daar komt nog bij dat de noodzaak om pinapparaten te plaatsen in de bussen op de zeven nachtlijnen van de Utrechtse vervoerder hoger is dan op de normale buslijnen. “Door het afwijkende tarief en het aparte product dat nodig is op je OV-chipkaart, is de losse kaartverkoop op de nachtlijnen hoger dan op andere lijnen; extra reden dus om snel te starten met pinnen”, aldus Copal. “We informeren nu al actief via verschillende kanalen over deze wijziging. De nachtlijnen hebben een vrij specifieke doelgroep, die we goed kunnen bereiken.

Risico overvallen

Door contant geld te weigeren en dit te vervangen door pintransacties, heeft een buschauffeur minder geld bij zich en daarmee wordt het risico op overvallen steeds kleiner. In de pinapparaten kan zowel met de pincode als contactloos betaald worden. Ook kan in de bussen nog steeds worden gereisd met het gratis Nachtlijnproduct dat op de OV-chipkaart wordt geladen.

Vanwege de recentelijke, hevige overvallen in het OV hebben alle Nederlandse vervoerders enkele maanden geleden in de branchevereniging OVNL aangegeven ernaar te streven om het contante geld per 2018 volledig uit de bussen te willen weren, om de veiligheid voor de chauffeurs te vergroten. Ook U-OV heeft die wens. “Het pinnen in de nachtbus is de eerste stap”, vertelt de vervoerder. “De ervaringen van het pinnen op de nachtlijnen neemt U-OV mee bij de verdere uitrol. Het gaat dan bijvoorbeeld om de techniek en de tijd die het pinnen in beslag neemt.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Lees OVPro voor slechts € 11,25 per maand.

Bekijk het abonnement

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “U-OV accepteert geen contant geld meer op nachtlijnen”

kees boer|09.09.16|21:10

Met de OV chipkaart moet betalen ook mogelijk zijn,al is dat maar dat een tegen hoger tarief wordt berekend

David Bosch|27.09.16|19:03

Waarom zou dat hoger moeten zijn Kees

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

U-OV accepteert geen contant geld meer op nachtlijnen | OVPro.nl
Nachtlijn, U-OV, bus

U-OV accepteert geen contant geld meer op nachtlijnen

De Utrechtse vervoerder U-OV accepteert vanaf zaterdag 3 september geen contante betalingen meer in de bussen die rijden op de verschillende nachtlijnen. Als vervanging hiervoor worden er in de bussen pinapparaten geplaatst. Hiermee is de Utrechtse vervoerder de eerste die in ieder geval op bepaalde lijnen contant geld volledig weert uit de voertuigen. 

Andere vervoerders zijn ook op zoek naar alternatieve betaalmogelijkheden en hebben al eerder pinapparaten geïnstalleerd in de bussen. Zo heeft Arriva in enkele Noord-Brabantse steden pinapparaten in de stadsbussen geplaatst en test Connexxion in Zeeland de Ticketbox, waarmee ook gepind kan worden. Voor deze vervoerders gaat het echter om een aanvullende maatregel; voorlopig is daar nog geen sprake van een volledige afschaf van contant geld. De vrees is dat de volledige afschaffing van contant geld meer agressie zal oproepen.

Veiligheid te vergroten

U-OV heeft er echter voor gekozen om cash meteen volledig uit de bus te weren, omdat de vervoerder zo snel mogelijk van het contante geld in de bus af wil. “Een overgangsperiode betekent dat we gedurende een periode drie betaalmogelijkheden hebben, namelijk het nachtlijnenproduct op de OV-chip, contant en pin”, verklaart Tanja Copal van U-OV deze beslissing. “Bovendien moeten we de reiziger daarna alsnog laten weten dat contant niet meer kan. We gaan daarom in één keer over omdat we met pin een goed alternatief kunnen bieden dat bovendien de sociale veiligheid verhoogt.”

Daar komt nog bij dat de noodzaak om pinapparaten te plaatsen in de bussen op de zeven nachtlijnen van de Utrechtse vervoerder hoger is dan op de normale buslijnen. “Door het afwijkende tarief en het aparte product dat nodig is op je OV-chipkaart, is de losse kaartverkoop op de nachtlijnen hoger dan op andere lijnen; extra reden dus om snel te starten met pinnen”, aldus Copal. “We informeren nu al actief via verschillende kanalen over deze wijziging. De nachtlijnen hebben een vrij specifieke doelgroep, die we goed kunnen bereiken.

Risico overvallen

Door contant geld te weigeren en dit te vervangen door pintransacties, heeft een buschauffeur minder geld bij zich en daarmee wordt het risico op overvallen steeds kleiner. In de pinapparaten kan zowel met de pincode als contactloos betaald worden. Ook kan in de bussen nog steeds worden gereisd met het gratis Nachtlijnproduct dat op de OV-chipkaart wordt geladen.

Vanwege de recentelijke, hevige overvallen in het OV hebben alle Nederlandse vervoerders enkele maanden geleden in de branchevereniging OVNL aangegeven ernaar te streven om het contante geld per 2018 volledig uit de bussen te willen weren, om de veiligheid voor de chauffeurs te vergroten. Ook U-OV heeft die wens. “Het pinnen in de nachtbus is de eerste stap”, vertelt de vervoerder. “De ervaringen van het pinnen op de nachtlijnen neemt U-OV mee bij de verdere uitrol. Het gaat dan bijvoorbeeld om de techniek en de tijd die het pinnen in beslag neemt.”

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “U-OV accepteert geen contant geld meer op nachtlijnen”

kees boer|09.09.16|21:10

Met de OV chipkaart moet betalen ook mogelijk zijn,al is dat maar dat een tegen hoger tarief wordt berekend

David Bosch|27.09.16|19:03

Waarom zou dat hoger moeten zijn Kees

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.