U-OV, Utrecht

Extra toezicht in bussen en trams U-OV

Vervoerder U-OV en de Provincie Utrecht willen met het inzetten van toezichthouders de veiligheid op bussen en trams in Utrecht vergroten. Over het algemeen voelen de reizigers zich namelijk veilig, maar het aantal meldingen van incidenten neemt wel toe.

Vorig jaar was het rapportcijfer voor sociale veiligheid in de Utrechtse bussen en trams volgens de Klantenbarometer een 7,7. Desondanks komen bij U-OV steeds vaker meldingen binnen van incidenten, uiteenlopend van vandalisme tot beledigingen aan het adres van reizigers, trambestuurders of chauffeurs. Daarnaast groeit het aanbod van het openbaar vervoer sterk, en het aantal reizigers groeit mee. Dit is aanleiding voor vervoerder en provincie om “gezamenlijk versterkt in te zetten op preventieve maatregelen”, aldus de toelichting.

Overlast

Toezichthouders van U-OV en buitengewone opsporingsambtenaren met de bevoegdheid om boetes uit te delen zullen vaker zichtbaar aanwezig zijn in de sneltrams tussen IJsselstein, Nieuwegein en Utrecht. “De tram wordt al regelmatig bezocht omdat het percentage zwartrijders met 6 procent daar relatief hoog ligt”, legt de vervoerder uit. “De tram trekt soms bovendien in de avonduren jongeren aan die voor overlast zorgen. Niet alleen in de tram, maar ook op de haltes en bij het inchecken zal verscherpt toezicht zijn. Wie zich misdraagt of niet betaalt, kan rekenen op een forse boete of zelfs strafrechtelijke vervolging.”

Toezichthouders en opsporingsambtenaren worden ook ingezet op het busstation aan de Jaarbeurszijde van Utrecht Centraal, waarbij hun aanwezigheid deels een preventieve werking moet hebben. Toezichthouders zullen ook meer zichtbaar aanwezig zijn op de eindhalte Jaarbeursplein van de tram. U-OV besteedt daarnaast extra aandacht aan voorlichting op scholen. De toezichthouders komen langs in klassen om te vertellen hoe zij met hulp van de reizigers zorgdragen voor veiligheid in het openbaar vervoer. Extra aandacht is er ook voor de beveiliging van het openbaar vervoer van en naar voetbalwedstrijden en de beveiliging van nachtritten.

Veiligheid garanderen

Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof, die mobiliteit in haar portefeuille heeft: “Veiligheid in het openbaar vervoer is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het is van ons allemaal. Een veilig gevoel in de bus of tram moet normaal zijn, dus onze reizigers mogen dit dan ook van ons verwachten. Het garanderen van die veiligheid staat bij ons hoog op de agenda, daarom zetten we hier versterkt op in en blijven we hier in investeren.”

Michel van den Munckhof, Algemeen Directeur U-OV: “Wij brengen onze reizigers graag comfortabel en veilig van deur tot deur en ieder incident tijdens die reis is er één te veel. Daarom verhogen we de inzet van medewerkers service en veiligheid en maken we een begin met het uitbannen van contant geld op de bussen en trams van U-OV”. Sinds begin september wordt al geen contant geld meer aangenomen op diverse nachtbuslijnen. Per 1 januari 2018 moeten alle bussen voorzien zijn van pinapparatuur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.