nachtbus, GVB

Bussen GVB vanaf 26 maart 2017 volledig cashloos

In de stadsbussen van de GVB kan vanaf 26 maart 2017 niet meer met contant geld betaald worden voor een vervoersbewijs. Daarmee is GVB de eerste vervoerder die contant geld volledig gaat weren uit bussen. Per 31 januari zullen passagiers al niet meer in de verschillende nachtbussen kunnen betalen met cash.

Net zoals de andere vervoerders, heeft GVB vorig jaar al maatregelen genomen om contant geld te verminderen in het OV. De aanleiding hiervoor waren enkele heftige busovervallen eind 2015 en in 2016; niet alleen bij GVB, maar ook bij andere Nederlandse busvervoerders.

Betalen aan de wal

Deze overvallen waren de reden voor GVB en voor andere stads- en streekvervoerders om de contante betaling voor kaartjes in de bus, maar ook in de trams, zo snel mogelijk te beëindigen.Vorig jaar werden er al pinapparaten in alle 200 bussen geïnstalleerd, zodat reizigers nog wel een kaartje kunnen kopen bij de chauffeur, al kan dit dan niet met contant geld. Hier kan het kaartje worden afgerekend met pinpas of creditcard. Ook werd gestopt met de verkoop van dag- en kinderkaarten in de bussen.

GVB wil reizigers die geen OV-chipkaart hebben, zoveel mogelijk stimuleren om een vervoerbewijs ‘aan de wal’ te kopen, dus bij kaartautomaten en voorverkooppunten in de stad en op Schiphol. contant betalen in de tram zal voorlopig nog wel mogelijk blijven. Januari 2018 moet hier het omslagpunt zijn. Op die datum hebben alle vervoerders afgesproken volledig te stoppen met het contant geld in het OV. De meeste vervoerders hebben in aanloop naar die datum al pinapparaten geïnstalleerd of besloten contant geld te weigeren in de nachtbussen. GVB is echter de eerste die volledig stopt met het accepteren van contant geld in de bussen.

Nachtbussen

GVB belooft in ieder geval extra maatregelen te nemen voor de reizigers op de nachtbussen, aangezien zij als eerste niet meer in staat zullen zijn om met contant geld te betalen. De Amsterdamse vervoerder zal mobiele serviceteams inzetten op drukke haltes om reizigers te informeren over voorverkoopmogelijkheden en informatieve folders in de voertuigen moeten reizigers hier ook op wijzen.

De vervoerder stelt dat het aantal contante betalen op de nachtbus al flink is gedaald sinds in 2016 de optie reizen op saldo mogelijk is gemaakt. In oktober en november 2016 heeft GVB met de gemeente Amsterdam de aanschaf van een OV-chipkaart met reissaldo tegen sterk gereduceerd tarief mogelijk gemaakt voor mensen met een kleine beurs. “Deze actie zal worden herhaald in maart en april, om zo te garanderen dat reizen met het OV voor iedereen toegankelijk en aantrekkelijk blijft”, aldus GVB.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Bussen GVB vanaf 26 maart 2017 volledig cashloos”

John van Rooij|17.01.17|13:22

Hoe zit het dan als je helemaal geen pingeneuzel heb?? Er word maar gemakshalve klakkeloos van uit gegaan dat iedereen een pinpas of iets heeft. Er zijn ook men sen die bewust geen pinpas en dergelijke zaken hebben. Aldus ben je gedwongen zwart te rijden.

Arthur Staal|19.01.17|17:01

Niemand wordt gedwongen tot zwartrijden. Vervoerbewijzen zijn ‘aan de wal’ te verkrijgen, bij voorverkoopadressen. Ook met muntgeld. Vooralsnog ook op de trams. Bovendien kun je een (anonieme) OV-chipkaart aanschaffen en op saldo reizen.
Zonder geldig vervoerbewijs geen toegang meer tot het OV. Bij de metro is dat al jaren het geval. Deze cash van de bus-maatregelen zijn genomen om het rijdend personeel te behoeden na een reeks (gewapende) overvallen op de bus.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.