Provincie Limburg breidt inzet Wensbussen verder uit

Limburgse reizigers kunnen binnenkort in nog meer regio’s in de provincie Limburg de zogenaamde Wensbus pakken. Deze Wensbussen worden gereden door vrijwilligers en rijden tussen kernen in de zuidelijke provincie waar geen verbinding via traditioneel openbaar vervoer is of waar de OV-verbindingen ver weg liggen van de dorpskern. Op deze plekken is het voor vervoerders erg lastig om busvervoer rendabel uit te voeren. 

De Wensbussen of Wensauto’s zijn een vorm van aanvullend vrijwilligersvervoer, dat wordt ondersteund door de provincie Limburg. In deze voertuigen is ruimte voor maximaal 4 tot 8 personen. De provincie Limburg draagt hier met een subsidieregeling aan bij, om zo de bereikbaarheid en leefbaarheid van kleine kernen in landelijke gebieden te ondersteunen.

Wensbussen

in 2014 gingen die eerste Wensbussen als pilot rijden, tot grote tevredenheid van de provincie Limburg. De vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan het bereikbaar houden van de kleine kernen in Limburg, vindt de provincie. “De vrijwilligers maken het mogelijk dat voorzieningen, familie en vrienden in naastgelegen kernen bereikbaar zijn. En dat inwoners van kleine kernen, buurten en wijken langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Een sociaal isolement kan daardoor voorkomen worden en mantelzorgers worden ontlast.”

Gedeputeerde Hubert Mackus is ook blij met de effecten van deze vorm van vervoer. “Het is belangrijk dat zoveel mogelijk Limburgers zich vrij kunnen bewegen; ook buiten hun dorp of stad. Ik ondersteun dan ook van harte deze vorm van aanvullend vrijwilligersvervoer in gebieden, waar het voor beroepsmatige vervoerders niet of nauwelijks mogelijk is hetzelfde vervoer rendabel te organiseren of slechts tegen hoge kosten uit te voeren. Het is goed om te zien dat het aantal Wensbussen nu ruim wordt verdubbeld.”

Locatie

Er reden al meerdere Wensbussen in Limburg, verspreid door de hele provincie. Binnenkort starten er nieuwe stichtingen in onder meer Tegelen, Schinnen-Zuid, Wanssum, Koningsbosch, Kessel, Echt, Susteren, Heibloem, Beek, Ysselsteyn, Beesel en Berg aan de Maas. Ook behandelt de provincie nog andere aanvragen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.