Buschauffeurs Syntus winnen behendigheidswedstrijden

Foto: Qbuzz

Een team van drie buschauffeurs van Syntus Enschede won dit weekend de eerste prijs bij de behendigheidswedstrijden die werden georganiseerd door Qbuzz in Utrecht. Hier gingen veertien teams van verschillende Nederlandse vervoerders met elkaar de strijd aan tijdens verschillende opdrachten, waarin ze hun rijkwaliteiten moesten bewijzen. 

De eerste prijs werd dus binnengesleept door het team van Syntus Enschede en Syntus Montfoort kreeg de tweede plaats. Het brons was bestemd voor een team uit Connexxion Zeeland. Ook teams van RET, Qbuzz, Arriva en Connexxion-dochter Hermes namen hieraan deel.

Proeven

De deelnemende chauffeurs moesten verschillende testen uitvoeren. Ze kregen 50 theorievragen voorgelegd, moesten een route van ongeveer 25 minuten door de binnenstad zo zuinig mogelijk afleggen en hun rijvaardigheid werd getest in meerdere behendigheidsproeven. Zo moesten de chauffeurs op de centimeter nauwkeurig parkeren, een bocht maken en paaltjes omtikken, terwijl ze juist andere paaltjes niet mogen raken. “Het is echt millimeterwerk”, aldus Qbuzz-chauffeur Ron Molenaar.

“De chauffeurs zijn echt heel fanatiek”, vertelt ook manager wagenpark Han van der Wal, die de wedstrijden organiseerde. Deze behendigheidswedstrijden vonden enkele jaren terug met regelmaat plaats, maar het was nu alweer vier jaar geleden. Wel is er een vergelijkbaar Nederlands Kampioenschap voor alle beroepschauffeurs, dus bijvoorbeeld ook vrachtwagenchauffeurs. Dit keer lag de organisatie bij Qbuzz en werd de competitie gehouden op het depot van U-OV in Utrecht.

Elektrische bussen

De voorwaarde was dan wel om deze wedstrijd volledig uit te voeren met elektrische bussen. Sinds enkele weken rijden er elektrische bussen van Ebusco op buslijn 1 door de Utrechtse binnenstad en de verwachting van de vervoerder is dat het aantal elektrische bussen de komende jaren fors gaat toenemen. Vandaar dat de vervoerder nu al inzet op elektrische bussen voor deze wedstrijd. Voor veel chauffeurs was het echter de eerste keer dat ze reden met een elektrische bus.

Het team van Syntus Enschede kreeg een wisselbeker uitgereikt van directeur Michel van den Munckhof. Hij nodigde verder de deelnemers uit om deze wedstrijden in volgende jaren bij hen te organiseren. “Deze wedstrijd is al vier jaar niet gehouden, dus we hopen dat deze wisselbeker ook een continuerend effect heeft”, aldus Van der Wal.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.