Contactloos betalen in de HTM-stadbus

Bussen van HTM, Keolis en Arriva voortaan cashloos

Reizigers kunnen vanaf maandag 25 juni niet langer met contant geld betalen voor hun kaartje in bussen van HTM en Arriva. Ook bij de oostelijke concessie van Keolis zal deze vorm van betalen vanaf die datum niet meer tot de mogelijkheden behoren. Keolis en Arriva hebben allebei in enkele concessies deze maatregel al beproefd en durven het nu aan om over te stappen op cashloze bussen. In geen enkele Arriva-bus is het vanaf maandag mogelijk om met contant geld te betalen.

Door het geld uit de bussen weren, willen ze de veiligheid van buschauffeurs in de bussen verbeteren. Reizigers kunnen voortaan in ieder geval pinnen de bus, waarmee in het voertuig een alternatief wordt geboden. Daarnaast blijft betalen met de OV-chipkaart natuurlijk altijd mogelijk. “Voor de meeste reizigers is het verdwijnen van contant geld in 2018 in de bus geen punt”, aldus Keolis-woordvoerder Hanneke Ruiter. “Veel mensen betalen al met PIN of reizen met de OV-chipkaart.”

Busovervallen

Door alle bussen uit te rusten met alternatieve apparatuur om te betalen voor een busticket, reageren de vervoerders op de busovervallen die de sector teisterden in 2016. Dit gebeurde daar met regelmaat, waarna vakbond CNV pleitte voor maatregelen. De vakbond vond buschauffeurs met geldlades een ‘te gemakkelijk doelwit’.

Daarop besloot de branchevereniging OVNL om in alle bussen pinapparatuur te gaan installeren en te kijken naar andere maatregelen om te voorkomen dat buschauffeurs op pad moeten met contant geld. De bedoeling was om 1 januari 2018 al het OV cashloos te maken. Die deadline is dus niet gehaald, maar sommige vervoerders zijn al volledig cashloos en naar verwachting zal betalen met cash op korte termijn uit alle bussen in Nederland verdwijnen.

Overgang

Nu cash in sommige bussen nog wel wordt geaccepteerd en in andere niet, kan dit zorgen voor een onoverzichtelijke situatie voor reizigers. Vooral wanneer zij over een concessiegrens reizen. In de regio Oost is daardoor goed samengewerkt door Arriva, Connexxion, Breng en Keolis en zij zeggen de verandering zo goed mogelijk te hebben voorbereid.

“Reizigers die in de verschillende vervoergebieden reizen zullen zoveel als mogelijk uniformiteit ervaren. Bij het overgangstraject zijn opdrachtgevers, sociale partners en vakbonden nauw betrokken geweest”, aldus Keolis en Arriva. De vervoerder benadrukt bovendien dat nieuwe betaalvormen sneller en efficiënter zijn en ook voor extra gemak zorgen voor de reiziger.

Trams HTM

Bij de Haagse stadsvervoerder HTM geldt de maatregel voorlopig alleen in de bussen, maar in de tweede helft van 2018 wil de vervoerder ook bewerkstelligen dat de trambestuurder niets meer te maken heeft met cash geld. In deze voertuigen wordt gewerkt met betaalautomaten, waarbij reizigers met pinpas, creditcard of met muntgeld nog een kaartje kunnen kopen. Contant Deze automaten zijn echter niet te openen door de trambestuurder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Bussen van HTM, Keolis en Arriva voortaan cashloos”

John van Rooij|26.06.18|13:15

Allemaal leuk en aardig, maar dit houd in dat mensen die niet mee doen met pasjes en kredit kaarten histery en alleen kontant wensen te betalen ( dus bewust geen kaarten hebben ), dus uitgesloten worden van OV.Dit terwijl vorige week de Nederlandse Bank nog pleite voor het herinvoeren van kontant geld op plaatsen waar dit reeds was afgeschaft. Die overvallen waren zowie zo minder geweest als er harder tegen opgetreden was, en dat de overvaller niet sneller buiten staat dan de aangever.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.