Wellicht toch bussen van FlixBus naar Eindhoven Airport

FlixBus mag wellicht toch bussen gaan rijden tussen de Randstad en Eindhoven Airport. De provincie Noord-Brabant had dit eerder geweigerd, omdat gevreesd werd dat dit afbreuk zou doen aan de exploitatie van de concessie van vervoerder Hermes. FlixBus ging hiertegen in beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven en met succes.

Het College draagt namelijk aan dat een ontheffing zoals FlixBus heeft gevraagd alleen kan worden geweigerd als er voldoende gelijkenis bestaat tussen het vervoer van FlixBus en Hermes en als daardoor het risico bestaat dat er afbreuk wordt gedaan aan de concessie. Omdat FlixBus vervoer op lange afstand wil aanbieden tussen de Randstad en dit vliegveld, kan er geen vergelijking worden gemaakt tussen vervoer per trein en bus.

Lange afstanden

Sinds enkele jaren biedt FlixBus in Nederland vervoer op lange afstanden aan. Maar daarvoor moet het bedrijf wel ontheffing vragen aan de overheid die hier een OV-concessie heeft verleend. In Noord-Brabant vroeg de aanbieder van lange afstandsbussen toestemming om bussen te mogen rijden vanaf verschillende steden in de Randstad, zoals Den Haag, Alkmaar en Amsterdam naar Eindhoven Airport en verder.

Daarop bepaalde de provincie dat deze buslijnen concurrerend zouden zijn met het OV van Hermes tussen station Eindhoven en Eindhoven Airport. Een succesvolle exploitatie van deze buslijnen zou kunnen leiden tot een fors aantal minder reizigers en een substantiële inkomstenderving van de Connexxion-dochter. Maar FlixBus is het daar niet mee eens. De buslijnen van FlixBus verschillende namelijk fundamenteel van de OV-lijnen. FlixBus hanteert onder andere tarieven, kaartsoorten, routes, frequenties en richt zich op een andere doelgroep.

Het CBb sloot zich bij dit verweer van FlixBus aan. De provincie Noord-Brabant moet daarom opnieuw kijken naar het verzoek van FlixBus en een nieuw besluit nemen, waarbij de provincie rekening dient te houden met de uitspraak van het CBb. Lees hier de hele uitspraak.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Wellicht toch bussen van FlixBus naar Eindhoven Airport”

Andre Hosp|27.07.18|13:01

OV zonder belastinggeld ? Altijd doen toch ? Flixbus zou juist voorrang moeten krijgen. Beetje raar dat staatsmonopolie en belastinggeld veel meer rechten heeft dan vrije markt. Zou net andersom moeten zijn..als vrije markt het niet kan voorzien dan moet de overheid bijspringen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.