Zelfrijdend busje naar Gronings ziekenhuis aanvulling op vaste OV

Patiënten en personeel van het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda kunnen de laatste 1500 meter van de dichtsbijzijnde bushalte naar het ziekenhuis vanaf 6 augustus afleggen in een zelfrijdend busje. In eerste instantie gaat het hier om een proef van een half jaar, maar bij succes zal dit voertuig onderdeel worden van de vaste OV-verbinding naar het ziekenhuis.

Het is voor de provincie Groningen de eerste keer dat passagiers gebruik mogen maken van het zelfrijdende voertuig. Eerder werden wel al tests uitgevoerd zonder passagiers in Eemshaven, in Loppersum en op het Zerniketerrein in Groningen. Die passagiers kunnen tijdens de proef gratis van het busje gebruikmaken.

Uitbreiding

Voor deze proef wordt samengewerkt met de provincie Groningen, het Ommelander Ziekenhuis, de gemeente Oldambt en Arriva Nederland. Arriva onderzoekt samen met overheden mogelijkheden om autonoom vervoer in te zetten op plaatsen waar op dit moment geen openbaar vervoer rijdt. Het gaat hier om een voertuig van het Franse bedrijf NAVYA. De vervoerder levert ook de gastheer, die in het busje aanwezig is om passagiers te begeleiden. Hij kan ook ingrijpen in geval van nood.

De provincie Groningen houdt er rekening mee dat de route in een volgende fase mogelijk verder wordt uitgebreid naar het centrum en naar het treinstation van Scheemda. Groningen, Friesland en Drenthe zetten op dit moment sterk in op autonoom vervoer, want de drie provincies geloven dat ze hiermee de bereikbaarheid en leefbaarheid in Noord-Nederland kunnen behouden en kunnen verbeteren.

Door proeven te doen met verschillende soorten voertuigen willen de noordelijke provincies samen met verschillende partijen zo veel mogelijk ervaring opdoen met zelfrijdend vervoer en de ontwikkeling ervan versnellen. Uiteindelijk hebben de drie de ambitie om samen dé pilotregio voor autonoom vervoer te worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Zelfrijdend busje naar Gronings ziekenhuis aanvulling op vaste OV”

Pierre van Aert|04.08.18|10:10

Een bushalte op 1500 meter afstand van een ziekenhuis ? ?

Wat is daar fout gegaan !

Doon Ziedses|09.08.18|18:52

Ben heel benieuwd hoe deze proef afloopt. Ook iets voor Almere, alleen Almere loopt met de verkeerde vooraan

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.