Qbuzz vervoersbedrijf. Foto: Archief OVPro.nl

OR Qbuzz overweegt boycot halte bij AZC vanwege overlast

Qbuzz vervoersbedrijf. Foto: Archief OVPro.nl

De buschauffeurs van Qbuzz in de provincie Groningen dreigen binnenkort de bushalte bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel voorbij te rijden. Enkele inwoners van dit asielzoekerscentrum veroorzaken al langer overlast. Daarom overweegt de ondernemingsraad nu om chauffeurs te vragen niet meer te stoppen bij de betreffende bushalte.  

“Wij willen dat chauffeurs veilig en normaal hun werk kunnen doen”, aldus Jaap Franke van de ondernemingsraad. “We willen deze halte niet voorbij rijden, maar er moet echt iets gebeuren.” De inzet van beveiligers heeft weinig effect gehad. De chauffeurs eisen op korte termijn een signaal dat de problemen hier zullen worden aangepakt.

Maatregelen

Het is aan overheden om hier een structurele oplossing voor te verzinnen, meent de ondernemingsraad van de vervoerder. Ook de ChristenUnie-fractie in Groningen vraagt om een structurele oplossing en heeft vragen gesteld aan de provincie. “Buschauffeurs en hun passagiers in onze provincie moeten veilig zijn in de bus”, aldus ChristenUnie-Statenlid Fredric Geijtenbeek. “Dat mag absoluut niet in het geding zijn.”

Momenteel worden zowel Qbuzz-medewerkers als reizigers geïntimideerd en volgens Franke nemen reizigers al een andere bus, omdat op lijn 73 altijd iets gebeurt. Dat is voor CU onacceptabel. Geijtenbeek: “De buslijn naar het asielzoekerscentrum en naar de gevangenis in Ter Apel is ontzettend belangrijk voor vluchtelingen en bezoekers die afhankelijk zijn van openbaar vervoer. Wij vinden dat alles op alles moet worden gezet voor een veilig voortbestaan van deze verbinding.”

Veiligelanders

Volgens RTV Noord wordt de overlast met name veroorzaakt door zogenaamde ‘veiligelanders’. Dat zijn asielzoekers uit relatief veilige landen, zoals Albanië. Ook winkeliers trokken al eerder aan de bel omdat zij door deze groep vaak geconfronteerd werden met winkeldiefstal, inbraken en geweldpleging en nu komen daar chauffeurs nog eens bij. Qbuzz wil binnen een maand een oplossing.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

OR Qbuzz overweegt boycot halte bij AZC vanwege overlast | OVPro.nl
Qbuzz vervoersbedrijf. Foto: Archief OVPro.nl

OR Qbuzz overweegt boycot halte bij AZC vanwege overlast

Qbuzz vervoersbedrijf. Foto: Archief OVPro.nl

De buschauffeurs van Qbuzz in de provincie Groningen dreigen binnenkort de bushalte bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel voorbij te rijden. Enkele inwoners van dit asielzoekerscentrum veroorzaken al langer overlast. Daarom overweegt de ondernemingsraad nu om chauffeurs te vragen niet meer te stoppen bij de betreffende bushalte.  

“Wij willen dat chauffeurs veilig en normaal hun werk kunnen doen”, aldus Jaap Franke van de ondernemingsraad. “We willen deze halte niet voorbij rijden, maar er moet echt iets gebeuren.” De inzet van beveiligers heeft weinig effect gehad. De chauffeurs eisen op korte termijn een signaal dat de problemen hier zullen worden aangepakt.

Maatregelen

Het is aan overheden om hier een structurele oplossing voor te verzinnen, meent de ondernemingsraad van de vervoerder. Ook de ChristenUnie-fractie in Groningen vraagt om een structurele oplossing en heeft vragen gesteld aan de provincie. “Buschauffeurs en hun passagiers in onze provincie moeten veilig zijn in de bus”, aldus ChristenUnie-Statenlid Fredric Geijtenbeek. “Dat mag absoluut niet in het geding zijn.”

Momenteel worden zowel Qbuzz-medewerkers als reizigers geïntimideerd en volgens Franke nemen reizigers al een andere bus, omdat op lijn 73 altijd iets gebeurt. Dat is voor CU onacceptabel. Geijtenbeek: “De buslijn naar het asielzoekerscentrum en naar de gevangenis in Ter Apel is ontzettend belangrijk voor vluchtelingen en bezoekers die afhankelijk zijn van openbaar vervoer. Wij vinden dat alles op alles moet worden gezet voor een veilig voortbestaan van deze verbinding.”

Veiligelanders

Volgens RTV Noord wordt de overlast met name veroorzaakt door zogenaamde ‘veiligelanders’. Dat zijn asielzoekers uit relatief veilige landen, zoals Albanië. Ook winkeliers trokken al eerder aan de bel omdat zij door deze groep vaak geconfronteerd werden met winkeldiefstal, inbraken en geweldpleging en nu komen daar chauffeurs nog eens bij. Qbuzz wil binnen een maand een oplossing.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.