Volvo 7900 Electric in Leiden

Arriva verduurzaamt stadsdiensten in Maastricht en Leiden

(Foto: Volvo)

Met bijna vijftig elektrische bussen verduurzaamt vervoerder Arriva dit jaar het stadsvervoer in Leiden en Maastricht. In de afgelopen maanden zijn er al nieuwe elektrische bussen ingestroomd in de stadsdienst van Maastricht en met 23 bussen moet ook het busvervoer in Leiden later dit jaar volledig elektrisch worden uitgevoerd. “Met deze stap levert Arriva een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de luchtkwaliteit in de stad en omgeving”, aldus wethouder Gert-Jan Krabbendam van Maastricht.

Mackus zei dit dinsdag bij de verwelkoming van de 24 nieuwe bussen die de afgelopen weken zijn ingestroomd in de Maastrichtse dienstregeling. Tegelijkertijd werd hier een nieuwe duurzame werkplaats in gebruik genomen. “Duurzaamheid stopt voor Arriva niet bij materieel alleen. Ook in de werkplaats voor reparatie en onderhoud van de bussen willen we zoveel mogelijk klimaatneutraal werken”, aldus Patrice van Bergen, directeur van Arriva Limburg.

Leiden

Bovendien werden deze week ook vijf nieuwe elektrische bussen voor de stadsdienst in Leiden verwelkomd. Naar verwachting zullen de volgende acht bussen van fabrikant Volvo vanaf halverwege april geleverd zijn. Die gaan rijden op lijnen 1, 2, 3 en 4. Na de zomer zullen nog eens tien bussen in de vloot worden opgenomen voor de lijnen 5 en 6. In totaal levert busfabrikant Volvo 23 elektrische bussen. Het is de eerste keer dat de Zweedse fabrikant volledig elektrische bussen levert voor een Nederlandse concessie.

Gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland liet weten verheugd te zijn over de komst van de nieuwe bussen. “We zijn als provincie Zuid-Holland één van de koplopers in de verduurzaming van de openbaar vervoervloot. Binnen korte tijd willen we het aantal zero emissie bussen in drie van onze concessiegebieden flink uitbreiden. We laten hiermee zien dat bereikbaarheid en energietransitie prima hand in hand gaan.” Arriva belooft te blijven innoveren om de energietransitie te versnellen.

Opladen

De bussen in Maastricht worden ’s nachts volledig opgeladen naast de werkplaats en kunnen overdag bijladen via snelladers aan de eindpunten. Volgens de vervoerder hebben ze op die manier voldoende energie om de hele dag comfortabel, duurzaam en stil reizigers te vervoeren. In Leiden is gekozen om de 23 bussen te laden via snelladers. De eerste twee staan op busstation De Vink en de derde snellader zal later dit jaar worden geplaatst bij de stalling van Arriva in leiden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Arriva verduurzaamt stadsdiensten in Maastricht en Leiden”

Stadsbus|13.03.19|16:04

”Naar verwachting zullen de eerste bussen van fabrikant Volvo vanaf halverwege april geleverd worden. Die kunnen gaan rijden op lijnen 1, 2, 3 en 4.”

Al 1,5 week (sinds 3 maart) rijden er elektrische bussen op de lijnen 1, 2, 3 & 4. De eerste bussen zullen dus niet pas halverwege april geleverd worden, maar waren eind februari al in Leiden geleverd.
Zie https://www.youtube.com/watch?v=y867SGLgonc voor het beeld (dat ze al een tijdje rijden).

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.