RATP-bus in Parijs (bron: Flickr - Jean-Louis Zimmermann)

Onvrede over pensioenstelsel leidt tot OV-staking in Parijs

bron: Flickr – Jean-Louis Zimmermann

Na oproep van de vakbonden heeft personeel van het openbaar vervoer in en rond Parijs vrijdag het werk neergelegd. Het overgrote deel van de metro’s reed helemaal niet en bussen en trams alleen beperkt of met forse vertraging. Er bestaat grote ontevredenheid over de voorgenomen hervormingen van het pensioenstelsel bij onder meer de stadsvervoerder RATP in Parijs.

Overheidsinstellingen en overheidsbedrijven hebben tientallen verschillende pensioenstelsels voor hun werknemers, die daar vaak voorrechten en een relatief vroege pensionering aan danken. Maar ook buiten de openbare sector putten de Fransen hun pensioen vooral uit een systeem van de staat. Particuliere pensioenfondsen zijn hier zeldzaam.

Pensioengerechtigde leeftijd

De regering van president Macron en premier Philippe is bezig de ingewikkelde en voor deelnemers vaak gunstige pensioenregels om te vormen tot één puntenstelsel, dat in 2025 in werking moet treden. De pensioengerechtigde leeftijd gaat dan in beginsel naar 64 jaar, 2 jaar hoger dan nu het geval is. Vanwege de aangekondigde staking liet de directie al vooraf aan reizigers weten om vrijdag niet op het openbaar vervoer te rekenen.

Bron: ANP

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.