Rechter

Brandstichter Arriva krijgt in hoger beroep 3,5 jaar cel

Bron: utah778 via iStock (vrij te gebruiken)

In hoger beroep is de Tilburger Berry van D. veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf voor het stichten van verschillende branden bij vervoerder Arriva. De man was zelf in hoger beroep gegaan, nadat hij eerder 3 jaar cel kreeg opgelegd. Zijn advocaat pleitte ook in het ditmaal voor vrijspraak.

Van de 3,5 jaar cel is er één voorwaardelijk. De dader moet zich drie jaar lang aan een aantal maatregelen houden, zoals een opname in de verslavingszorg, behandeling door een ambulante zorgverlener en een drugs- en alcoholverbod. Als hij die regels overtreedt, zal hij alsnog het voorwaardelijke jaar celstraf moeten uitzitten.

Bewijzen voor schuld

Het gerechtshof geloofde in hoger beroep ook niet in de onschuld van de Tilburger. Zo blijkt uit camerabeelden dat de dader blijkbaar kennis van zaken en handigheid had met het besturen van de bus. Van D. had bij Arriva gewerkt, maar was eind 2016 ontslagen nadat er problemen waren ontstaan op de werkvloer na een verbroken relatie. Daarnaast is de dader ook herkend door zijn familielid. Het feit dat zij geen tweede maal een verklaring aan de politie wilde afleggen, was voor het hof geen reden om aan de waarheid van haar verklaring te twijfelen.

De Tilburger slaagde er tussen september 2017 en november 2017 tot driemaal toe flinke schade toe te brengen aan de bussen of het kantoor van Arriva in Tilburg. Zes bussen brandden uit en ook het kantoor werd in brand gestoken. Dit leidde uiteindelijk tot 1,3 miljoen euro schade voor vervoerder Arriva. In de zoektocht naar de dader, loofde de vervoerder 10.000 euro uit voor de beslissende tip.

Onveilige gevoelens

In hoger beroep werd opnieuw bewezen geacht dat Van D. schuldig is aan de misdaad. Het gerechtshof oordeelde dat hij geen rekening hield met de gevolgen zijn zijn daden. Het wordt de man verder aangerekend dat de materiële schade voor Arriva erg groot was en dat dit gevoelens van onveiligheid en onzekerheid heeft opgeroepen bij andere werknemers van Arriva. Vanwege de ernst van de misdaad, maar ook om te voorkomen dat de man opnieuw de fout ingaat, werd  een lichtere straf niet gepast.

Lees ook:

Ex-buschauffeur Arriva krijgt drie jaar cel voor brandstichting

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.