BYD bus op Busworld

Keolis weerlegt onregelmatigheden bij tijdige levering e-bussen

De mogelijke onregelmatigheden die vervoerder Keolis heeft ontdekt bij de concessie IJssel-Vecht hebben geen betrekking op de tijdige levering van de gewone bussen. Berichtgeving hierover wordt ontkracht door de vervoerder in een verklaring op de eigen website. Het gaat om verklaringen die gaan over de levering van de buurtbussen en over het onderwerp Circulariteit.

Keolis benadrukt verder dat onregelmatigheden niet passen bij de ambitie om een betrouwbaar en integer vervoersbedrijfafstand te zijn en laat weten een melding te hebben gemaakt van het geconstateerde bij het Openbaar Ministerie. “Keolis neemt afstand van ieder niet-integer gedrag en neemt passende maatregelen. De maatregelen dragen bij aan het herstel van het vertrouwen.”

Effecten IJssel-Vecht

Met de medewerkers die betrokken waren bij het tot stand komen van de verklaringen zijn de banden inmiddels verbroken en een externe partij is gevraagd om een onderzoek te starten. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan structurele verbeteringen om ook op de lange termijn de integriteit van haar bedrijfsvoering en haar werknemers te verbeteren en toekomstige onregelmatigheden te voorkomen. Dit is vastgelegd in een Verbeterplan Integriteit.

Deze maatregelen zullen geen gevolgen hebben voor de start van IJssel-Vecht. Er is een al dan niet tijdelijke opvolging gevonden voor de vrijgevallen functies en de implementatie is geborgd. De opdrachtgevers zijn een onderzoek gestart naar de onregelmatigheden bij de aanbesteding en Keolis geeft de volledige medewerking hieraan. Tijdens het onderzoek is de vervoerder doorgegaan met de implementatie en alle voorbereidingen voor de start van de nieuwe concessie op 13 december liggen op schema.

Verklaringen

Ook de gemaakte verklaringen vormen geen bedreiging voor een tijdige start, benadrukt Keolis. “Onze reizigers kunnen op 13 december met de nieuwe bussen reizen die volgens het RRReis concept bijdragen aan goed vervoer met een betere en schonere kwaliteit voor de samenleving. Voor de buurtbussen zal Keolis een tijdelijke oplossing bieden, als de beloofde bussen – mede vanwege vertraagde levering van onderdelen door Covid-19 – niet tijdig geleverd kunnen worden. We bereiden ons voor zodat we, indien nodig, een volwaardig alternatief kunnen bieden.”

Woensdag was ook sprake van een spoeddebat hierover in de Provinciale Staten van Overijssel. PVV en Forum voor Democratie vroegen hier zelfs of het mogelijk was om de concessie met Keolis te ontbinden. Gedeputeerde Bert Boerman liet weten dat dit een mogelijk scenario was dat wordt onderzocht. De belangen van de reiziger zijn hierbij leidend.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur van VerkeersNet.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.