Elektrische Volvo-bus aan lader in Den Bosch

Zeven nieuwe elektrische bussen voor Den Bosch

De stadsdienst van Den Bosch is uitgebreid met zeven nieuwe elektrische Volvo-bussen. Daardoor rijdt Arriva inmiddels met negentien stuks van deze voertuigen door de Brabantse hoofdstad, waarmee de stadsdienst voor 60 procent uitgevoerd wordt met bussen die op elektriciteit rijden.

De nieuwe bussen vervangen oudere diesels, wat ten goede komt aan de uitstoot en het geluidsoverlast. De bussen zijn vorige week ingestroomd en rijden op verschillende lijnen. Het doel is om op de transferiumlijnen 60, 70 en 80 op korte termijn volledig elektrisch te gaan rijden. Lijn 8 en 9 zijn al sinds het voorjaar van 2018 volledig elektrisch.

Vervoerder Arriva zette de nieuwe bussen de afgelopen periode in een zogenoemde schaduwdienstregeling in de stadsdienst in. Zo is onder andere het bereik en laden van de bussen goed getest en zijn de chauffeurs geïnstrueerd. Daarbij werd vooral aandacht gegeven aan het laden, omdat dit natuurlijk wezenlijk anders is dan bij een normale diesel.

Laadlocaties

Voor de zeven extra voertuigen zijn drie extra laadlocaties aangelegd, zodat de bussen gedurende de dag kunnen laden. Op de Maijweg nabij het busstation staat een lader met een dubbele laadpaal. Op de halte Petterlaarpark (transferium) staat een lader met een enkele laadpaal. Op de halte Deutersestraat (transferium) komt een lader met een enkele laadpaal. De werkzaamheden aan de laatste paal zijn naar verwachting eind juni gereed.

De bussen worden geladen middels een pantograaf op het dak van de bus bij een lader, die 300 kW per uur kan laden. Per minuut wordt er ongeveer 5kW geladen, waarmee de bus ongeveer 5 kilometer kan afleggen. Dit snelladen zorgt ervoor dat ook gedurende de dag steeds voldoende capaciteit beschikbaar is. In totaal leggen de negentien elektrische bussen in Den Bosch ruim 5.000 kilometer per weekdag af.

Ervaring

Vervoerder Arriva doet al jaren ervaring op met elektrisch vervoer. Daarmee begon de vervoerder op de Waddeneilanden, waarna Limburg en Noord-Brabant volgden. “De instroom van deze zeven elektrische bussen is mede te danken aan de goede samenwerking met provincie Noord-Brabant en gemeente ’s-Hertogenbosch. Deze uitbreiding van elektrische bussen sluit aan bij de gezamenlijke ambities en doelstellingen om te komen tot duurzamer openbaar vervoer”, aldus Arriva.

OV-congres-2020-juni-juli_468x60

U kunt zich nog 10 dagen gratis inschrijven voor het OV Congres over duurzaamheid

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.