Personeel Keolis haalt handtekeningen op tegen besluit IJssel-Vecht

Een petitie waarin de provincies worden gevraagd terug te komen op het besluit om de gunning van IJssel-Vecht in te trekken, is inmiddels ruim 1.300 keer ondertekend. Personeel van de vervoerder nam het initiatief voor deze petitie, nadat de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland vorige week besloten om hard op te treden tegen de onregelmatigheden bij Keolis. 

Enkele maanden terug werd ontdekt dat het aanbestedingsproces niet integer is verlopen. Dit heeft ertoe geleid dat de provincies nu niet meer willen dat Keolis eind dit jaar de nieuwe concessie gaat rijden. Maar dit kan op weinig begrip rekenen van de medewerkers, die vinden dat de gevolgen voor het personeel én voor de reizigers te weinig zijn meegerekend door de drie provincies.

Zelf stellen de opdrachtgevers dat dit geen gevolgen moet hebben voor het OV in de regio – er wordt hard gewerkt aan maatregelen zodat er na afloop van de huidige concessie in december 2020 gewoon nog wordt gereden. Er zijn overleggen gaande met de andere vervoerders die zich hadden ingeschreven.

Signaal opdrachtgevers

Maar het personeel maakt zich zorgen en vreest de impact op het vervoer en de werkgelegenheid. Daarom is de petitie gestart, die inmiddels dus al ruim duizend keer is ondertekend. Vooral veel personeelsleden hebben een krabbel gezet onder de petitie, vertelt Henk Cobussen van de Ondernemingsraad tegenover Omroep Gelderland. Uiteindelijk willen de werknemers de handtekeningen overhandigen aan de provincies.

Ze willen zo het signaal afgeven dat de opdrachtgevers nog eens moeten nadenken over de beslissing die ze hier hebben gemaakt. Het intrekken van de gunning zou volgens hen buitenproportioneel zijn en dus onaanvaardbaar. “We gaan er toch op aandringen bij de provincie dat ze het verkeerde besluit genomen hebben. Dat ze niet inzien welke dramatische gevolgen het heeft voor de reizigers en het personeel”, aldus Cobussen.

Bezwaar

Het is nog niet definitief dat Keolis de concessie verliest – daarover wordt eind deze maand een besluit genomen. Keolis kan zelf ook nog bezwaar maken en dat moet binnen twee weken na de formele kennisgeving. De vervoerder heeft wel al laten weten erg teleurgesteld te zijn in het besluit, aangezien er weliswaar fouten zijn gemaakt, maar inmiddels ook stappen gezet zijn voor het herstel.

Vakbond FNV trok vorige week ook al aan de bel met zorgen. Het huidige besluit zorgt alleen voor onzekerheid bij de medewerkers en daarom is het noodzakelijk dat er meer duidelijkheid wordt gegeven door de opdrachtgevers. De vakbond legt bovendien de schuld van het gesjoemel bij de marktwerking in het openbaar vervoer. De druk zou zo hoog zijn dat vervoerders er alles aan doen om een concessie toch te winnen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Personeel Keolis haalt handtekeningen op tegen besluit IJssel-Vecht”

kees boer|23.07.20|20:18

Niet alleen het personeel ook de reizigers moeten alles maar pikken en slikken,ze zijn gewoon de speelbal

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.