Rechter

Rechter: geen vrijstelling voor mondkapje in OV

Een man uit Tiel moet tijdens het reizen met het openbaar vervoer gewoon een mondkapje dragen. Dat heeft een rechter bepaald. De man reist dagelijks met het OV tussen Tiel en Amsterdam en vroeg vrijstelling om een mondmasker te dragen bij de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. 

De Veiligheidsregio wilde echter niet ingaan op het verzoek van de reiziger. De voorzitter liet aan hem weten dat het verzoek niet in behandeling zou worden genomen, omdat de Veiligheidsregio zichzelf niet bevoegd vonden om die vrijstelling te verlenen. Daar was de man het niet mee eens en hij stapte naar de rechtbank om op die manier een voorlopige voorziening te treffen.

Wet personenvervoer 2000

De rechter was het eens met de Veiligheidsregio. Het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer tijdens de coronacrisis is niet in de Noodverordening opgenomen, maar is gebaseerd op de Wet personenvervoer 2000. Hierin is onder andere bepaald dat iedereen verplicht is om aanwijzingen van vervoerders op te volgen voor orde, rust, veiligheid of een goede bedrijfsgang.

Die aanwijzingen worden door de vervoerder op verschillende manieren kenbaar gemaakt, zoals in de ‘Regels in de trein’ op de website. NS heeft hierin nu vermeld dat mondkapjes verplicht zijn en die verplichting wordt ook nog eens aangegeven op de perrons en in de trein zelf. Volgens de rechter betekent dit dat het verbod is opgenomen in de voorwaarden en aanwijzingen van de vervoerders, waarin de regels zijn gesteld die zien op het reizen met het openbaar vervoer.

De rechter stelt dat de Veiligheidsregio geen vrijstelling voor die plicht kan geven, omdat die dus niet in de Noodverordening is opgenomen. Het bezwaarschrift van de reiziger heeft volgens de voorzieningenrechter dan ook geen redelijke kans van slagen. Dit zorgde ervoor dat de rechter het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening afwees.

Handhaving

Het dragen van een mondkapje is sinds 1 juni verplicht. Het overgrote deel van de reizigers houdt zich hier ook aan, maar Rover heeft signalen ontvangen dat dit aantal afneemt. Verschillende reizigers hebben gevraagd om meer handhaving. De reizigersorganisatie vindt het belangrijk dat reizigers beter worden voorgelicht over het gebruik en de noodzaak van mondmaskers.

Lees ook:

‘Reizigers vragen om betere naleving mondkapjesplicht in OV’

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur van VerkeersNet.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder OVPro.nl.

9 reacties op “Rechter: geen vrijstelling voor mondkapje in OV”

Jan Abels|28.07.20|00:23

Laat mensen er gewoon zelf voor kiezen of ze zo’n kapje op willen of niet. Dan is iedereen blij en zijn we van dat gezeik af!

Jan Roeloffzen|28.07.20|00:47

Laten we dat maar niet doen. Zo’n mondkapje werkt namelijk alleen als iedereen dat gebruikt. Anders wordt er niemand blij van en hebben we alleen maar nog meer gezeik. Een hoop extra zieke en dode mensen dus.

Ruud Karsten|28.07.20|09:38

Uw opmerking, Jan Roeloffzen, laat zien dat u niet weet wat er achter alle coronamaatregelen zit.

Teko Salverda|28.07.20|11:51

@Jan Abels. Iedereen blij? Ook zij die door een medereiziger zonder mondkapje worden infecteert?
@Ruud Karsten. Vertel eens wat meer over uw vermoede complotten.

Roel Sannes|28.07.20|15:49

Meneer Ruud Karsten wil dan zeker wel even aan ons “domme mensen”uitleggen wat dat dan is?. Misschien leren wij daar ook iets van.
Het is mogelijk om mèèr dan 500 tekens te gebruiken met reageren. Als er èèn vak vol is gewoon weer verdergaan met het volgende vak intikken. Wij zijn benieuwd
Afzender: buschauffeur en controleur openbaar vervoer.

Guus Poort|28.07.20|15:56

@ Ruud karsten, ik ben blij dat er meer mensen wakker zijn.

@ Roel Sannes, zeker gemist dat die mondkapjes onzin zijn en niet werken?
Misschien wat minder main stream media volgen en op zoek gaan naar feiten.

Roel Sannes|28.07.20|17:30

Mondkapjes onzin? daar zijn dus ook diverse meningen over en niet alleen bij de leken. Alles wat eventueel maar mogelijk kan zijn om andere mensen niet te besmetten moet uitgeprobeerd worden. Als je het verder niet interesseerd of je iemand besmet moet je vooral zo reageren.

Ronald ter Horst|24.09.20|12:35

Het OV is een basisvoorziening. Het is dan een grote schande dat het voor veel mensen niet meer toegankelijk is dankzij die achterlijke wassen neus maatregel van de verplichte mondkapjes. Het OV is niet meer “openbaar”. En de oplossing is zo simpel. Sta angsthazen toe zo’n gek ding op te zetten, maar respecteer de vrijheid van eenieder ipv ons met je wassen neus te willen muilkorven.

Rosie Bongers|09.10.20|20:16

Mondkapjes werken niet tegen luchtwegvirusverspreiding, daar is veel wetenschappelijk bewijs voor. Bovendien zijn ze hoogst schadelijk voor de drager, zie hier meer informatie https://niburu.co/binnenland/15581-mondkapjes-zijn-levensgevaarlijk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.