Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

240 uur taakstraf voor veroorzaken dodelijk busongeval

Bron: iStock / Wavebreakmedia (onbeperkt gebruik)

Een 63-jarige buschauffeur die vorig jaar betrokken was bij een dodelijk ongeval in Werkendam is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en twaalf maanden voorwaardelijke rijontzegging. De bestuurder heeft volgens de rechter schuld omdat hij ‘aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend’ heeft gereden. De 73-jarige fietsster die hij aanreed, overleed enkele weken later aan haar verwondingen.

In zijn uitspraak wijst de rechter er onder meer op dat de chauffeur al 28 jaar achter het stuur zit, maar door zijn rijgedrag ‘een groot risico’ nam op een ongeluk. “Juist van de verdachte, een beroepschauffeur met ruime ervaring, die bekend is met de ingewikkelde verkeerssituatie ter plaatse, mag extra oplettendheid en voorzichtigheid worden verwacht.”

Geen totaaloverzicht

Het ongeval in februari 2019 vond plaats op een kruispunt, kort nadat de chauffeur was weggereden bij een halte. Hij had daarbij voorrang moeten verlenen aan de fietsster, maar zag haar over het hoofd. De bestuurder had naar eigen zeggen meerdere malen gekeken en was in de veronderstelling dat hij vrij baan had. De rechter oordeelde dat hij niet voldoende en niet op het juiste moment keek of het fietspad leeg was.

De rechter verwijt het de chauffeur bovendien dat hij geen snelheid minderde toen hij zonder totaaloverzicht het kruispunt naderde en in een vloeiende beweging het fietspad opreed. Hij had namelijk op tijd kunnen afremmen als hij de fietsster had opgemerkt via de rechtervoordeur of verkeersspiegel. In plaats daarvan keek de bestuurder alleen bij de halte naar links en rechts, waar het zicht onder meer door een bushokje beperkt was. Op het moment van de aanrijding reed de bus 17 kilometer per uur.

Psychologische hulp

Het Openbaar Ministerie eiste naast een werkstraf een onvoorwaardelijke rijontzegging van een jaar, maar dat vond de rechter ‘met zijn staat van dienst’ een te zware straf. Het dodelijke ongeval was het eerste verkeersdelict waar de ervaren chauffeur bij betrokken was. Ook heeft hij psychologische hulp gezocht om het ongeval te verwerken, is hij langere tijd arbeidsongeschikt geweest en heeft hij geprobeerd contact te zoeken met de nabestaanden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.