Hoofdkantoor CBR

Geldigheid Nederlandse rijbewijzen en code 95 negen maanden verlengd

De Europese Commissie heeft ingestemd met een verzoek van Nederland om de geldigheid van alle Nederlandse rijbewijzen en code 95 opnieuw te verlengen. Dit betekent dat al deze rijbewijzen en beroepscertificaten die in de periode van 1 februari tot en met 30 november 2020 (zijn) verlopen, met negen maanden worden verlengd. Ook de geldigheid van nascholingscursussen wordt verlengd.

Door de maatregelen tegen het coronavirus kunnen sommige mensen niet voldoen aan de eisen voor het verlengen van het rijbewijs. Bestuurders van wie het rijbewijs verlopen is of verloopt in de periode van 1 februari 2020 tot en met 30 november 2020 kunnen binnen Europa negen maanden blijven doorrijden met hun verlopen Nederlandse rijbewijs. Die periode gaat in vanaf de dag dat het rijbewijs verloopt.

Ook de code 95 op het Nederlandse rijbewijs is negen maanden langer geldig. De einddatum van de code 95 op het rijbewijs wordt hierbij als vertrekpunt genomen.

Nascholingscursussen

De geldigheid van de gevolgde nascholingscursussen wordt eveneens verlengd, zodat cursussen uit het begin van de nascholingscyclus mee kunnen tellen voor de verlenging van code 95. Bestuurders van 75 jaar of ouder die een tijdelijke verlenging van het rijbewijs hebben, kunnen door dit Europese besluit ook in de EU blijven rijden. Dit geldt voor mensen van wie het rijbewijs tussen 1 februari en 30 november 2020 verlopen is of verloopt.

Deze Europese regeling geldt voor alle Nederlandse rijbewijzen, dus ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar een of drie jaar geldig zijn. Wel wordt aan deze mensen gevraagd om goed na te denken of het wel verstandig is de weg op te gaan voordat hun medische keuring en de beoordeling van de rijgeschiktheid heeft plaatsgevonden. De nieuwe maatregel geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding of alcoholgebruik in het verkeer.

Lees ook: Verlopen rijbewijzen en code 95 vanwege corona geldig tot maart 2021 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Frank Van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.