bus Qbuzz, Emmen, Drenthe,

Inzet waterstofbussen Emmen maakt komst waterstoffabriek concreter

(foto: gemeente Emmen, vrij gebruik)

De kans is groot dat de brandstof voor de tien waterstofbussen waarmee Qbuzz in de regio Emmen gaat rijden, lokaal wordt geproduceerd. De inzet van de nieuwe voertuigen zorgt er namelijk voor dat de komst van een groene waterstoffabriek langs de A37 bij Emmen een stap dichterbij is, meldt de provincie Drenthe.

De waterstofbussen, die inmiddels zijn besteld, gaan naar verwachting 60 tot 90 ton waterstof per jaar verbruiken. “Het OV-bureau en Qbuzz kunnen hiermee gebruik maken van oplossingen voor busvervoer op de langere afstand zonder lokale CO2-uitstoot”, aldus de provincie. De voertuigen gaan tanken bij een nog te bouwen waterstoftankstation op het terrein van GZI Next in Emmen. Op deze voormalige locatie van de gaszuiveringsinstallaties van de NAM moet ook de waterstoffabriek komen. Shell werkt momenteel aan de ontwikkeling hiervan.

Financiering

De komst van de bussen werd eind vorig jaar al aangekondigd. Nu zegt ook de provincie dit plan te steunen omdat hiermee de productie en het gebruik van waterstof in Drenthe wordt bevorderd. Het OV-bureau Groningen Drenthe financiert de waterstofbussen en krijgt daarbij steun van de Europese Unie en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het openbaar vervoer in Nederland is in 2021 in totaal vijftig waterstofbussen rijker. Naast de tien voertuigen in Emmen gaat Qbuzz met nog eens twintig waterstofbussen rijden in de concessie Groningen Drenthe. De andere twintig voertuigen gaan de weg op in de provincie Zuid-Holland. De waterstofbussen kunnen volgens het ministerie op één tank een afstand van zeker 400 kilometer afleggen zonder daarbij uitlaatgassen te produceren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

4 reacties op “Inzet waterstofbussen Emmen maakt komst waterstoffabriek concreter”

Pat Rick|11.09.20|13:14

Goed initiatief! Laat Noord-Nederland de koploper worden van de waterstofeconomie in Nederland, Europa en de wereld. Men zou de zware electrische bussen in Groningen die trillingen veroorzaken hier ook door waterstofbussen kunnen vervangen. Zeer mogelijk dat treinen Groningen – Leeuwarden en op andere trajecten ook op waterstof kunnen rijden. Zeker als men kan tanken in Veendam, waar al een waterstoffabriek staat. Ook kan men kosten electrificatie uitsparen.

Pat Rick|11.09.20|16:19

Het van de grond krijgen van de waterstofeconomie is echt heel belangrijk. Met de waterstof uit waterstoffabrieken kan men biobrandstoffen en bio-plastics maken met een negatieve CO2 uitstoot! Dit is naast het planten van heel veel bomen de enige methode om CO2 niveaus in de atmosfeer op een economische en duurzame (met windenergie) te reduceren.

Pat Rick|11.09.20|16:29

Het van de grond krijgen van de waterstofeconomie is heel belangrijk. Met de waterstoffabrieken kan men biobrandstoffen en bio-plastics maken met een negatieve CO2 uitstoot! Dit is naast het planten van heel veel bomen de enige methode om CO2 niveaus in de atmosfeer op een economische en duurzame (met windenergie) te reduceren.

Joop Ummels|15.09.20|10:53

De nieuwe klimaatdoelstellingen vanuit Brussel , benadrukken heel duidelijk dat Nederland wil men voldoen aan reductie van de CO2 uitstoot vaart moet gaan maken om over te stappen van Diesel naar Waterstof. De eerste groep bussen wordt hopelijk snel gevolgd door een volgende groep. Momenteel te rustig in Nederland met voortgang m.b.t. plannen inzet waterstoftreinen, naast de inzet in Duitsland nu ook in Oostenrijk de eerste inzet. Ook de bestellingen bij de fabriek nemen snel toe.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.