Bussen Arriva in Zutphen

Tien waterstofbussen voor Arriva in Gelderland

Foto: Inge

Arriva rijdt eind 2021 met tien waterstofbussen in het concessiegebied Achterhoek Rivierenland. De voertuigen vervangen de huidige dieselbussen en gaan jaarlijks gezamenlijk meer dan 1 miljoen kilometer rijden. De inzet van de nieuwe bussen past bij de ambitie van de provincie Gelderland en Arriva om duurzaam en schoon OV te realiseren.

De provincie Gelderland, dat besloot deel te nemen aan het Europese subsidieproject JIVE2, wil met de pilot daarnaast een impuls geven aan de waterstofinfrastructuur, innovatie en regionale productie en gebruik van groene waterstof. Samen met Arriva wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een waterstoftankstation in Zutphen, Doetinchem of Groenlo, dat op termijn openbaar toegankelijk moet worden.

Recordaantal kilometers

De voertuigen worden ingezet in de Achterhoek en regio Zutphen en zijn de eerste waterstofbussen van Arriva in Nederland. “Door de inzet in het reguliere streekvervoer gaat Arriva met deze bussen een recordaantal kilometers afleggen”, aldus de provincie Gelderland. Om in aanmerking te komen voor subsidie uit het project JIVE2, moeten de voertuigen van december 2021 tot december 2024 minimaal 50.000 kilometer per jaar rijden. Arriva en de provincie zetten in op het dubbele aantal kilometers.

De totaal geraamde meerkosten voor de tien bussen voor deze vier jaar zijn 6,4 miljoen euro. Het gaat om een gezamenlijke investering van de provincie, Arriva en Europa. Daarnaast wordt er nog een bijdrage gevraagd aan het Rijk.

Vanuit het Europese project JIVE2 wordt per voertuig 148.000 euro subsidie beschikbaar gesteld. Dit project heeft tot doel om waterstofbussen in het OV te stimuleren. In heel Europa gaat het om een subsidie voor 152 bussen in veertien Europese regio’s. Eerder namen de provincies Zuid-Holland en het OV-bureau Groningen-Drenthe al deel aan dit project met de inzet van in totaal vijftig waterstofbussen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.