Elektrische bus BYD Connexxion in Heiloo

Zeeland steunt Connexxion met bijna half miljoen om OV op peil te houden

Foto Inge

Om het busvervoer in Zeeland volgend jaar op peil te houden, verleent de provincie financiële steun aan Connexxion. De vervoerder is een bedrag van bijna 500.000 euro in het vooruitzicht gesteld om de gevolgen van de coronacrisis deels op te vangen. Door de bijdrage blijven de aanpassingen in de dienstregeling in Zeeland beperkt tot 2 procent minder busritten.

“Als opdrachtgever van het Zeeuws openbaar vervoer vinden we het belangrijk dat er voldoende reismogelijkheden blijven bestaan”, aldus de provincie, die maximaal 456.108 euro beschikbaar stelt aan Connexxion. Het OV-gebruik in Zeeland is als gevolg van de coronamaatregelen met ruim 40 procent gedaald ten opzichte van 2019.

Aanbod op peil houden

De provincie Zeeland heeft afgelopen periode de tijd genomen om met belanghebbenden te onderzoeken hoe de kosten van het OV verlaagd kunnen worden en tegelijkertijd het aanbod op peil te houden. Op basis van gesprekken met de Stichting Scholierenvervoer Zeeland, onderwijsinstelling en gemeenten, besloot de provincie Connexxion financiële ondersteuning te bieden.

De nieuwe dienstregeling in Zeeland gaat op 21 februari 2021 van start. Op 1 juli wordt de dienstregeling opnieuw tegen het licht gehouden.

Zwarte cijfers schrijven

In heel het land wordt vanwege de coronacrisis gesneden in de nieuwe dienstregeling. In de andere concessies waar Connexxion het busvervoer verzorgt, neemt het OV-aanbod volgend jaar af met 5 tot 10 procent. Besparingen zijn niet alleen nodig om weer zwarte cijfers te kunnen schrijven, maar ook een vereiste om halverwege 2021 opnieuw in aanmerking te komen voor een eventuele verlengde Rijksbijdrage.

Net als de provincie Zeeland springt ook de Metropoolregio Rotterdam Den Haag financieel bij om een deel van de klappen op te vangen. RET, HTM en EBS ontvangen in totaal 6 miljoen euro van hun concessieverlener.

Lees ook: Minder bussen Connexxion in Noord-Holland, geen geschrapte lijnen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.