Bussen van EBS in concessie Waterland op bushalte

Weer nieuwe startdatum voor Zaanstreek-Waterland

De nieuwe concessie Zaanstreek-Waterland gaat in december 2023 van start. Dat betekent dat de overbruggingsperiode niet anderhalf, maar twee jaar duurt. De Vervoerregio Amsterdam stelde de aanbesteding eerder dit jaar uit omdat op korte termijn geen goede biedingen worden verwacht vanwege de coronacrisis.

De nieuwe concessie had eigenlijk op 12 december 2021 moeten ingaan. Afgelopen zomer noemde het Dagelijkse Bestuur zomer 2023 als nieuwe startdatum en nu is dat dus eind dat jaar. “Daarmee is afgestemd met andere aanbestedende overheden om gelijktijdige uitvragen zoveel mogelijk te voorkomen”, aldus de Vervoerregio. Voor de tweejarige overbruggingsperiode worden afspraken gemaakt met de twee zittende vervoerders EBS (Waterland) en Connexxion (Zaanstreek).

Het uitgangspunt voor de overbruggingsperiode is kwalitatief en zo hoogwaardig mogelijk openbaar vervoer. De Vervoerregio heeft de ambitie dat Zaanstreek-Waterland over drie jaar met een volledig uitstootvrije busvloot van start gaat. Begin 2021 start de Vervoerregio een traject waarbij wordt onderzocht hoe vooruitlopend hierop kan worden gestart met de implementatie van zero emissiebussen.

Concessie Amsterdam

Door de coronacrisis is er ook een nieuwe planning voor de onderhandse gunning van de concessie Amsterdam. De huidige concessie loopt tot eind 2024, maar in februari van dit jaar werden verkennende gesprekken gestart over een vervroegde nieuwe concessie per december 2021. “De positieve prestaties van GVB op het gebied van klanttevredenheid, reizigersgroei en reizigersopbrengsten, tezamen met de verwachte groei van de stad en de ambitieuze plannen van de gemeente Amsterdam waren aanleiding voor dit besluit”, aldus de Vervoerregio.

Volgens de nieuwe planning wordt in het tweede kwartaal van 2022 een gunningsbesluit genomen. Het hoofdlijnenakkoord wordt aankomende zomer vastgesteld, het programma van eisen (PvE) in de winter. De Vervoerregio kiest naar eigen zeggen voor een ambitieus PvE, waarbij met tijdelijke ontheffingen wel rekening wordt gehouden met de onzekerheid door de coronacrisis. “Het vertrekpunt is echter duidelijk; bij een vervroegde inbesteding past garantie op ambitie. Daarom leggen we bij gunning van de concessie zowel het PvE als de beschrijving en waardering van de ontheffingen vast en maken daarnaast harde afspraken over de termijn.”

Lees ook: Zaanstreek-Waterland wordt 1,5 jaar uitgesteld

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.