Rechtbank (bron: iStock)

Taakstraf voor buschauffeur die dodelijk ongeluk veroorzaakte

De buschauffeur die vorig jaar een dodelijk verkeersongeval veroorzaakte in Bussum, is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een jaar rijontzegging. Een bus die werd ingezet voor vervangend treinvervoer van NS reed meerdere auto’s en een zwangere fietser aan, die overleed aan haar verwondingen. Bij de veroordeling weegt de rechtbank Midden-Nederland mee dat de man een beroepschauffeur is.

Het drama met de NS-bus, die werd ingezet vanwege een verstoring, voltrok zich op 8 januari 2020. De bus reed meerdere voertuigen aan, waarbij de fietsster onder de bus bekneld raakte. De vrouw en haar ongeboren kind kwamen te overlijden; haar zoon van twee jaar die voorin de bakfiets zat overleefde het ongeluk. Het incident werd veroorzaakt omdat de buschauffeur, nadat hij een aantal passagiers liet uitstappen, per ongeluk veertien seconden lang het gaspedaal indrukte in plaats van de rem en tegen meerdere voertuigen knalde.

Beroepschauffeur

Uit de beelden die een camera in de bus heeft vastgelegd en forensisch voertuigonderzoek, is gebleken dat het ongeluk alleen veroorzaakt kon zijn door een bedieningsfout van de chauffeur en dus niet door een technisch mankement. Doordat hij het gaspedaal intrapte, schoot de bus naar voren toen de deur sloot en de halterem werd gedeactiveerd. Volgens de rechtbank is er sprake van aanmerkelijk onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam gedrag.

“Van een beroepschauffeur mag verwacht worden dat hij altijd oplet, het juiste pedaal intrapt en dat hij, als hij het verkeerde pedaal intrapt, zijn voet er direct weer vanaf haalt”, aldus de rechtbank. Die weegt ook mee dat de man veertien seconden lang niets deed om de bus te laten stoppen en nog twee keer achteruitreed.

Hoewel de rechtbank zich realiseert dat het een tragisch ongeluk was, is de man wel strafbaar omdat de vrouw en haar ongeboren kind door onvoorzichtig handelen kwamen te overlijden. Daardoor is er sprake van een strafbaar feit. De maximale taakstraf van 240 uur en een jaar rijontzegging zijn conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Lees ook: Drama met bus voor treinvervangend vervoer in Bussum

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.