Elektrische bus De Lijn (foto: De Lijn)

De Lijn gaat gefaseerd 350 elektrische bussen bestellen

Beeldbank De Lijn

De Vlaamse vervoerder De Lijn start een aanbesteding voor 350 elektrische bussen. In eerste instantie worden zestig voertuigen besteld bij twee leveranciers, met de mogelijkheid om op een later moment bussen bij te bestellen. Door te kiezen voor een gefaseerde aanbesteding wil de vervoerder voldoende kennis en ervaring opdoen voordat wordt opgeschaald.

Sinds 2019 bestelt De Lijn alleen nog maar bussen met een alternatieve aandrijving. De Vlaamse minister van Mobiliteit Lydia Peeters spreekt van “een nieuwe grote stap naar de vergroening en modernisering van de vloot”, waarbij de focus aanvankelijk op de stadskernen ligt. Voor de volledige aanbesteding van 350 bussen en bijbehorende laadinfrastructuur wordt 190 tot 230 miljoen euro uitgetrokken.

Medio 2022

Het is de bedoeling dat de eerste zestig bussen in de tweede helft van 2022 worden geleverd. Intussen worden chauffeurs opgeleid en de remises aangepast. De Lijn wil dat de voertuigen “in de moeilijkste omstandigheden” zeker 220 kilometer kunnen afleggen zonder bij te laden. Bij de aanbesteding wordt ook rekening gehouden met toegankelijkheid. Zo moeten alle bussen beschikken over een elektrische oprijplaat.

Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn: “De Lijn is vastberaden om tegen 2035 de volledige vloot emissievrij te maken. Deze eerste aanbesteding van e-bussen zal niet alleen een mooie bijdrage maken aan een beter milieu. Ze is ook een belangrijke mijlpaal in de omvorming van De Lijn tot een meer performante openbare vervoerder die nog beter kan inspelen op de noden en verwachtingen van de reiziger.”

Aanbesteding stopgezet

Aanvankelijk had De Lijn een aanbesteding uitgeschreven voor de levering van 970 elektrische bussen, maar die werd in de zomer van 2020 stopgezet. In het Vlaamse regeerakkoord is de ambitie uitgesproken dat het OV in de stadskernen uiterlijk in 2025 volledig emissievrij is en dat vijf jaar later de volledige vloot uit zero emissiebussen bestaat.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.