Interactieve informatie op bus Arriva in Breda

Arriva rijdt twee jaar noodconcessie in West-Brabant

Arriva rijdt vanaf juli 2023 twee jaar een noodconcessie in West-Brabant. De concessie is vanwege de coronacrisis al verlengd en inmiddels zijn afspraken gemaakt tussen het Brabantse provinciebestuur en de vervoerder. Dit heeft ook gevolgen voor de andere Brabantse concessies, blijkt uit een recent gepubliceerde statenmededeling.

In lijn met concessieverleners in het hele land vindt ook de provincie Noord-Brabant het te vroeg voor een succesvolle aanbesteding. Er is nog geen sprake van een gezonde en voorspelbare markt, waardoor het voor vervoerders lastig is een aanbesteding voor te bereiden en een langjarige aanbieding te doen. De verwachting is dat de gevolgen van corona in 2025 te overzien zijn en de reizigersontwikkeling beter voorspelbaar is.

Geen economisch voordeel

Een eventueel economisch voordeel dat Arriva behaalt uit de noodconcessie moet worden teruggegeven aan de provincie. In de verlengingsbeschikking worden verder afspraken opgenomen over het minimale OV-aanbod bij verschillende reizigersaantallen. Dat moet ervoor zorgen dat de komende jaren “een goed OV-product” wordt geboden, ook al is de reizigersontwikkeling nu nog lastig in te schatten.

In de noodconcessie zullen zero emissie-bussen instromen. Arriva wacht tot dit najaar met de uitvraag voor de aankoop van de voertuigen. Op dat moment is er meer duidelijkheid over de realisatie van de nieuwe remise en stroomvoorziening. De uitstootvrije bussen zullen voornamelijk worden ingezet in de stadsdienst Breda en enkele streeklijnen en in 2025 door een eventuele nieuwe vervoerder worden overgenomen in de nieuwe concessie.

Gevolgen andere concessies

Het besluit heeft dus ook gevolgen voor de termijn van de twee andere concessies in de provincie. Er wordt onderzocht hoe het vervolg van deze concessies en een eventuele verlenging verder in te richten is. Oost-Brabant loopt in december 2024 af en volgens de provincie lijkt het niet logisch om met deze concessie eerder te starten dan in West-Brabant, onder meer omdat het traject hierover met de regio nog maar net is opgestart. De concessie Zuidoost-Brabant loopt in december 2026 af.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.