Spijkhopper. Foto: EBS

Nissewaard ruilt twee vaste buslijnen in voor vervoer op aanvraag

De vaste buslijnen door Spijkenisse en Hekelingen worden geschrapt. In plaats daarvan begint vervoerder EBS vanaf 26 september samen met de Zuid-Hollandse gemeente Nissewaard met de Spijkhopper: een flexibele vorm van vervoer die uitsluitend op aanvraag rijdt. Het gaat om een pilot die minimaal twee jaar duurt.

Reizigers moeten de bus tevoren online of telefonisch reserveren en aangeven bij welke halte ze willen opstappen. Ze kunnen er net voorheen met hun OV-chipkaart betalen of een kaartje kopen. De bus doet alleen de haltes aan waar de bus gereserveerd is.

Extra haltes

Volgens wethouder Igor Bal is de nieuwe vervoersvorm nodig om het openbaar vervoer op peil te kunnen houden en te voorzien in de behoefte van vooral de oudere inwoners van de gemeente. “Het betekent bijvoorbeeld dat we locaties die voor senioren van belang zijn, of locaties waar nu nog geen haltes zijn, beter bereikbaar maken door het toevoegen van extra haltes. Het is een mooie kans om vervoer flexibel en duurzaam te organiseren dichtbij de reizigers.”

De nieuwe vervoersvorm die met EBS is ontwikkeld lijkt op de Maasvlaktehopper (tussen Brielle en de Maasvlakte) en de Delfthopper die EBS exploiteert. Ook daar moeten reizigers hun ritten tevoren reserveren.

“Bezuiniging”

Tijdens een gemeentelijke commissievergadering gisteravond waarin het concept werd toegelicht, noemde fractievoorzitter Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal de Spijkhopper een “bezuiniging”, die zorgt voor “een verschraling van de dienstverlening”. In de spits zijn er veel mensen die gebruik maken van de lijnen en die gedupeerd raken door de nieuwe opzet van het openbaar vervoer, stelt hij. Het concept blijkt volgens hem heel anders uit te pakken dan de raad aanvankelijk was voorgesteld. Zo zou er eerst een combinatie zijn met zorgvoer. Er is de afgelopen periode wel gesproken over noodzakelijke bezuinigingen in het openbaar vervoer vanwege corona, “maar nergens is gesproken over een belbus.”

Wethouder Bal ontkent dat er sprake is van een bezuiniging. Het is volgens hem een andere manier van inrichten van openbaar vervoer, die beter past bij de reiziger.

Mogelijke uitbreiding concept

Uit een memo over de Spijkhopper dat de wethouder vlak voor de zomer naar de raad stuurde blijkt dat het gemeentebestuur overweegt om het nieuwe vervoersconcept ook verder uit te breiden op het eiland Voorne-Putten. Gedacht wordt allereerst om in Hellevoetsluis lijn 91 te vervangen door vervoer op aanvraag. Voordat daarover een besluit valt, wordt eerst afgewacht hoe de ervaringen in Spijkenisse zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.