OM eist jaar cel voor vernielen busruiten en verwonden passagier

Vrouwe Justitia foto: Yvonne

Het Openbaar Ministerie heeft achttien maanden cel geëist tegen een twintigjarige man die in januari met een stoeptegel de ruit van een bus ingooide in Emmeloord. Daarbij raakte een buspassagier, een meisje van zestien, ernstig gewond. Van de achttien maanden die het OM eist, zijn er zes voorwaardelijk.

Eerder deze week stond de man terecht voor poging tot doodslag en openlijk geweld. Toen hij op 26 januari een oproep zag op social media om herrie te schoppen in het centrum van Emmeloord, besloot hij mee te doen. In die periode ontstonden er in het hele land rellen na het instellen van de avondklok een paar dagen eerder als maatregel om de oplopende coronabesmettingen in te dammen.

Zwaar hoofdletsel

Op de Amsterdamweg bij een school gooide hij een stoeptegel tegen een streekbus van Connexxion. Twee ruiten sneuvelden daarbij en het meisje werd vol op haar hoofd geraakt. In het ziekenhuis, waar ze naartoe werd gebracht voor behandeling, bleek ze een zware hersenschudding opgelopen te hebben en een wond op haar hoofd. De verwachting is dat ze van haar letsel nog zeker een jaar last van zal blijven houden.

Na een paar dagen kon de twintigjarige verdachte aangehouden worden dankzij getuigenverklaringen en beelden. De man woonde nog niet zo lang in Emmeloord en werd begeleid door een instelling voor begeleid wonen. Hij heeft bekend dat hij de steen heeft gegooid, maar het was niet zijn bedoeling om daarbij iemand te verwonden.

Behandeling

Omdat de man eerder met politie en justitie in aanraking is geweest en al begeleid is door meerdere hulpverleners heeft de officier van justitie een aantal voorwaarden verbonden aan de strafeis. Zo zou hij behandeld moeten worden, begeleid blijven wonen en meewerken aan dagbesteding. Verder mag de man als het aan justitie ligt geen contact hebben met het slachtoffer. Ook wees de officier de vorderingen van de twee benadeelden partijen toe.

Lees ook: Man gearresteerd voor gooien van baksteen naar bus in Emmeloord

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.