Bussen De Lijn (foto: De Lijn)

Vandalen vernielen banden van 135 lijnbussen in België

Het busvervoer in de Belgische provincie Limburg is dinsdag flink ontregeld doordat vandalen zo’n 135 bussen beschadigden. Op drie remises werden ventielen van de banden gesneden, waardoor de tientallen voertuigen van vervoerder De Lijn met een lekke band stonden.

In Hasselt sloegen vandalen het hardst toe door zestig bussen te vernielen. In Beverlo stonden veertig voertuigen met een platte band en op de remise in Winterslag ging het om 35 bussen. In de meeste gevallen werd er per voertuig maar één band vernield door het ventiel door te knippen of af te snijden, melden Belgische media.

Bussen wel uitgereden

Opmerkelijk is dat de bussen ’s ochtendsvroeg wel uitreden. “We hadden niet meteen door dat de banden waren afgesneden omdat je dat ’s ochtends in het donker gewoon niet ziet”, zo verklaart vakbondsafgevaardigde en buschauffeur Gery Nuyts onder meer tegen De Standaard. Pas nadat het vandalisme was opgemerkt op een van de remises werden chauffeurs verzocht hun voertuig te controleren, reizigers af te zetten en terug te keren naar de stelplaats.

Door de actie was er dinsdag lange tijd veel hinder voor reizigers in Belgisch Limburg. In de loop van de middag waren alle voertuigen weer inzetbaar. Bij sommige bussen volstond vervanging van het ventiel, maar er waren ook banden bij die volledig omgewisseld moesten worden omdat met lekke band werd uitgereden.

Er zijn nog geen verdachten in beeld en het is dan ook onduidelijk waarom vandalen op deze schaal hebben toegeslagen. De politie is een onderzoek gestart en zet de komende nachten uit voorzorg extra toezicht in bij de getroffen remises.

Lees ook: Hoe houd je als vervoerder graffitispuiters buiten de deur?

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.