Connexxion bussen concessie Haarlem-IJmond (bron: Transdev)

Noord-Holland steekt 8 miljoen in nieuw Haarlems OV-knooppunt

Bron: Transdev

De provincie Noord-Holland trekt 8 miljoen euro uit voor de aanleg van het OV-knooppunt Haarlem Nieuw-Zuid. Deze hub is aangewezen als meest geschikte locatie voor een nieuw busstation buiten de Haarlemse binnenstad, die niet opgewassen is tegen de verwachte reizigersgroei.

De miljoenen worden gereserveerd uit het OV-fonds van de provincie, waarin 20 miljoen euro is gestoken voor een toekomstbestendig OV-netwerk. De gemeente Haarlem diende een aanvraag in voor een bijdrage uit dit fonds vanwege de sterk verwachte toename van het aantal OV-reizigers tussen Haarlem en Amsterdam.

Essentiële schakel

Haarlem Nieuw-Zuid wordt volgens de provincie een essentiële schakel in het HOV-netwerk tussen Haarlem, Schiphol en Amsterdam. De stationsgebieden Haarlem en Haarlem Oostpunt zijn eveneens belangrijke knooppunten in dit netwerk, waardoor de (door)ontwikkeling van de drie hubs in samenhang wordt bekeken.

De 8 miljoen is bedoeld voor de aanleg van een goed functionerende mobiliteitshub waar bus, trein en fiets bij elkaar komen en waar verschillende voorzieningen aanwezig zijn voor reizigers. Het budget is verder bestemd voor de aansluiting op bestaande en nieuwe verkeersroutes en duurzame inrichting van de openbare ruimte.

2 procent reizigersgroei

Het aantal busreizigers in Haarlem groeit naar verwachting jaarlijks met 2 procent. De binnenstad en het stationsgebied zijn niet berekend op die groei en daarom werd gezocht naar een plek voor een nieuw busstation buiten het centrum van de stad.

Het knooppunt Haarlem Nieuw-Zuid – in de buurt van het kruispunt Schipholweg/Europaweg – kwam vorig jaar als meest geschikte locatie uit de koker voor een nieuw busstation buiten het centrum van de stad. Daar werd naar gezocht om de verwachte reizigersgroei het hoofd te bieden en de binnenstad en het stationsgebied te ontlasten. Naar verwachting kan begin 2023 worden gestart met de bouw van het busstation.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.