Elektrische bus De Lijn. Foto: De Lijn

De Lijn zet ‘eerste echte stap’ naar zero emissie openbaar vervoer

Elektrische bus De Lijn. Foto: De Lijn

Met de bestelling van zestig elektrische bussen zet de Vlaamse vervoerder De Lijn een eerste grote stap in de vergroening van zijn busvloot. Op dit moment rijdt de vervoerder nog met dertien volledig uitstootvrije voertuigen in de dienstregeling.

In het vergroeningsprogramma van De Lijn is afgesproken dat de volledige vloot in 2035 zero emissie is. In eerste instantie wordt gefaseerd 350 elektrische bussen besteld, waarvan de eerste zestig zijn aangeschaft bij Van Hool en VDL. Zij kwamen als beste naar voren in de aanbestedingsprocedure waarvoor elf fabrikanten zich inschreven. De nieuwe bussen worden vanaf het laatste kwartaal van 2022 geleverd.

Grote stap

De bussen beschikken onder meer over een elektrische oprijplaat, zodat het OV toegankelijker wordt voor rolstoelgebruikers. Tegelijkertijd is een bestelling geplaatst voor de benodigde laadinfrastructuur. “Kortom: deze bestellingen tonen aan dat het De Lijn menens is om samen resoluut te vernieuwen. Met de vrijgemaakte middelen kunnen we al een eerste grote stap zetten in de vergroening”, aldus Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn.

Lydia Peeters, minister van mobiliteit, spreekt van “de eerste echte stap die De Lijn zet in de vergroening van het openbaar vervoer in Vlaanderen.” Daarbij verwijst ze naar het vorige week door de Vlaamse regering voorgestelde klimaatplan, waarin het OV een belangrijke rol is toebedeeld. Om de transitie naar duurzaam openbaar vervoer te versnellen, wordt vanaf 2023 jaarlijks 65 miljoen euro vrijgemaakt voor De Lijn en zijn onderaannemers.

In totaal is bijna 28 miljoen euro gemoeid met deze bestellingen. Die worden gefinancierd via NextGenerationEU, het economisch coronaherstelplan van de Europese Unie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.